Hrvatske smjernice za osiguranje kvalitete probira i dijagnostike raka dojke

Hrvatske smjernice za osiguranje kvalitete probira i dijagnostike raka dojke su rezultat višegodišnjih napora skupine stručnjaka radiologa, epidemiologa i ostalih liječnika kliničara te javnozdravstvenih djelatnika na uvođenju, organiziranju i kontroli kvalitete nacionalnog programa mamografskog probira. Ovo izdanje i formalno postavlja okvir za daljnje provođenje, poboljšanje i usklađivanje probirnog javnozdravstvenog programa s međunarodnim preporukama.

Rak dojke je najčešće sijelo raka u žena i zbog demografskih trendova će se sve više žena u budućnosti suočavati s ovom bolešću. Mamografski probir, usprkos pojavi drugih metoda oslikavanja s dobrom dijagnostičkom točnošću, i dalje ostaje najprihvatljiviji način ranog otkrivanja raka, koje osigurava uspješno liječenje uz najmanju štetu i troškove u zdravstvenom sustavu. Ovo je moguće postići jedino ako je kvaliteta usluga koje se ženama nudi optimalna – ne samo pregleda kod provedbe probira nego i daljnjih dijagnostičkih postupaka te liječenja žena sa sumnjivim i abnormalnim nalazima probira. Osiguranje kvalitete populacijskih programa ranog otkrivanja raka dojke je kompleksan pothvat, u čiju se organizaciju moraju uključiti vrsni i predani stručnjaci i tehničko osoblje u suradnji sa svima koji planiraju zdravstvenu zaštitu i sudjeluju u njezinoj regulaciji i administraciji.

Urednici i autori ovog izdanja su pokušali hrvatske smjernice usuglasiti s aktualnim četvrtim izdanjem europskih smjernica, a za hrvatske su uvjete prilagođeni uvjeti i protokol certifikacije za usluge dijagnostike i probira. Iako su ove smjernice namijenjene prvenstveno poboljšanju izvedbe mamografskog probira, dostizanje nekih standarda koji se u njima propisuju će nedvojbeno poboljšati rad i u dijagnostičkoj mamografiji, koju u pravilu na terenu izvode isti djelatnici s istom aparaturom i u sličnim uvjetima kao i mamografski probir. Ove bi smjernice trebale pomoći u poboljšanju mamografskog probira, posebice u smanjivanju razlika u kvaliteti izvedbe mamografije u različitim vrstama ustanova, ovisno o njihovoj veličini, tehničkoj opremljenosti, opsegu posla, akademskom okruženju ili naslijeđu.

Hrvatske smjernice za osiguranje kvalitete probira i dijagnostike raka dojke možete preuzeti >>ovdje

Pročitajte i Prijevod europskih smjernica za osiguranje kvalitete probira i dijagnostike raka dojke.