Obilježen Dan narcisa

Hrvatski zavod za javno zdravstvo pridružio se u subotu, 25. ožujka, sada već tradicionalnom obilježavanju Dana narcisa posvećenom oboljelima od raka dojke. Manifestacija se održavala diljem Hrvatske, a u Zagrebu je u organizaciji Udruge Pogled iz novog kuta – Life (P.I.N.K.), Udruge Europa Donna Hrvatska, Udruge SVE za NJU i Hrvatske lige protiv raka Dan narcisa obilježen na Cvjetnom trgu i na Trgu bana Jelačića. Akciju su podržale brojne poznate osobe iz svijeta politike, sporta i estrade koje su prodavale narcise – simbol nade i novog života.

Osim što se njime skreće pozornost na ovu okrutnu bolest, Dan narcisa je prilika da se u mnogim gradovima Hrvatske organiziraju humanitarne akcije kako bi se žene upozorile da rak dojke ne shvaćaju olako i da redovito odlaze na preglede kao i da same periodično dobro pregledaju svoje grudi.

Prema podacima Registra za rak koji vodi Hrvatski zavod za javno zdravstvo, rak dojke najčešće je sijelo raka u žena u Hrvatskoj. U Hrvatskoj su 2014. godine zabilježene 2644 nove bolesnice (stopa 119,2/100.000). Rak dojke je i vodeći uzrok smrti zbog raka u žena, od kojeg su 2014. godine umrle 1071 žene (stopa 44.8/100.000). Svakoj jedanaestoj ženi u Republici Hrvatskoj trenutačno prijeti rak dojke, a sljedećih se godina može očekivati daljnji trend porasta broja oboljelih.

Prema riječima Krunoslava Capaka, ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, svake godine u Hrvatskoj od raka dojke oboli oko 2300 žena, a umre ih oko tisuću, pri čemu su najugroženije žene u dobi između 50 i 69 godina. Prigodnom prodajom narcisa, cvijeta koji je odabran kao simbol proljeća i buđenja nove nade, koja se osim u Zagrebu održava u još 60 gradova, želi se podići svijest javnosti o raku dojke kao ozbiljnom javnozdravstvenom problemu i educirati žene o važnosti redovitih pregleda dojki da bi se bolest otkrila što ranije.

– Važno je upozoriti na taj problem jer je rak dojke izlječiv u 98 posto slučajeva ako se otkrije u ranoj fazi. Zato pozivam sve djevojke i žene na redoviti samopregled dojki, neka se informiraju kako se to radi, a sve one nakon 35. godine pozivam barem jednom godišnje na odlazak na specijalistički liječnički pregled, mamografiju i ultrazvuk. Nemojmo misliti da se karcinom događa nekome drugome, rekla je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, koja je sudjelovala u prodaji narcisa na Cvjetnom trgu i Trgu bana Jelačića.

Ministar zdravstva Milan Kujundžić rekao je da je Dan narcisa podsjetnik za sve žene iznad 30 godina da rak dojke može napasti svakoga te da odlazak na mamografiju i ultrazvuk dojke može godišnje spasiti barem 500 života u Hrvatskoj.

Predsjednik Hrvatske lige protiv raka Damir Eljuga podsjetio je da se Dan narcisa obilježava više od 20 godina. „Kad se sjetim kolika je bila svijest o potrebi odlaska žena na preglede dojki prije 20 godina i danas, vidi se velika je razlika, jer žene danas znaju da je nužno odlaziti na preglede, iako još nisam zadovoljan, budući da od raka dojke još uvijek mjesečno umire 90 žena“, kazao je. Na središnjem zagrebačkom trgu bio je postavljen i pokretni mamograf, gdje su žene mogle obaviti pregled dojki. Program mobilne mamografije u Zagrebu namijenjen je ženama u dobi od 40 do 49 godina i starijim od 69 godina, dobnim skupinama koje nisu obuhvaćene Nacionalnim programom ranog otkrivanja raka dojke.