Obilježen DAN DOJKI & BRA DAY

Humanitarnom prodajom simboličnih sadnica vrijeska, žilave ukrasne biljke koja se ne predaje lako pod utjecajem raznih vremenskih uvjeta, u subotu, 28. rujna,  uz poticajne priče brojnih žena te savjete stručnjaka u Gajevoj ulici ispred hotala Dubrovnik obilježen je DAN DOJKI & BRA DAY.

Međunarodni Dan dojki & Bra Day održao se u organizaciji Hrvatske lige protiv raka, a u partnerstvu s Hrvatskom zajednicom laringektomiranih (osobe bez grkljana). Suorganizatori projekta su Grad Zagreb, Hrvatski zavod za javno zdravstvo i Klinička bolnica Dubrava. Podupiratelji su Škola narodnog zdravlja Andrija Štampar, Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatska liječnička komora i Zajednica pacijenata oboljelih od raka sv. Juraj. Ovu javnozdravstvenu akciju financirala je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda, a održava se pod pokroviteljstvom Predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović, Ministarstva zdravstva RH i gradonačelnika grada Zagreba Milana Bandića.

Cilj akcije  je educirati žene o tome kako sačuvati zdrave dojke, kako najbolje izliječiti bolesne dojke te osvijestiti žene da imaju mogućnost rekonstrukcije dojke s ciljem očuvanja psihofizičkog integriteta žene.

Nakon obolijevanja od raka dojke i velikog stresa koji nosi ova dijagnoza, rekonstrukcija dojke zahvat je koji ženi vraća psihofizičku cjelovitost i samim time pozitivno utječu na samo izlječenje. U Hrvatskoj su na raspolaganju sve tehnike kojima se radi rekonstrukcija dojke vlastitim tkivom kao i kombinirane tehnike uporabe vlastitog tkiva i implantata ili samo implantata. Sve je veći broj žena oboljelih od raka dojke koje se tijekom ili nakon odstranjivanja tumora odlučuju za rekonstrukciju bolesne dojke.  Treba naglasiti da rekonstrukcija dojke ne utječe na povrat bolesti niti je prepreka u dijagnostici eventualnog lokalnog povrata.

Prema riječima ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslava Capaka i  Andree Šupe Parun, koordinatorice Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke, rak dojke najčešće je sijelo raka u žena u RH od kojeg obolijeva četvrtina žena novooboljelih od raka. Prema posljednjim podacima Registra za rak u Hrvatskoj u 2016. godini  zabilježeno je 2735 slučajeva raka dojke  (stopa 126,6/100.000), a od ove zloćudne bolesti umrle su u 2018. godini 789 žene (stopa 37,3/100.000). Rak dojke je treći maligni uzrok smrti u žena, nakon kolorektalnog raka i raka pluća. Treću godinu zaredom  bilježimo pad mortaliteta od raka dojke.

Redovitim pregledom koji uključuje samopregled, mamografiju te ultrazvučni pregled rak dojke se može otkriti u ranom stadiju kada su šanse za izlječenje i preživljenje puno veće. Rak dojke se najčešće javlja u dobi iznad 50 godina, ali se može javiti i kod mladih žena.

Prepoznavši veličinu ovog javno zdravstvenog problema, a sukladno preporukama Međunarodne agencije za istraživanje raka i Vijeća Europe, Vlada Republike Hrvatske je na sjednici 29. lipnja 2006. godine usvojila Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke.

 Ciljevi programa su smanjiti mortalitet od raka dojke za 15-25%, otkriti rak dojke u početnom stadiju u što većem postotku, te poboljšati kvalitetu življenja bolesnica s rakom dojke. Osnovna metoda probira je mamografija – rentgenski pregled dojki kojom se mogu otkriti promjene na dojci prosječno oko dvije godine ranije od običnog kliničkog pregleda. Svake dvije godine u okviru programa probira na mamografski pregled  pozivaju se  žene u dobi 50-69 godina. Više od 90% bolesnica s rakom dojke može se izliječiti ako se dijagnoza postavi u početnom stadiju i ispravno liječi. Petogodišnje preživljenje je u tom slučaju 96%.

Do sada su završena pet ciklusa pozivanja žena, a šesti je u tijeku.

U veljači 2019. započeo je šesti ciklus pozivanja žena na mamografski pregled, a uključuje godišta 1950.-1969.

Godišnje se u okviru Nacionalnog programa na mamografski pregled poziva oko 300.000 žena. Odaziv je na nivou RH oko 60 posto.