Promotivne aktivnosti i organizirani probir na karcinom dojke u Sisku

Ministarstvo zdravstva Republike Hrvatske je, u sklopu Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke i Nacionalne strategije za uključivanje Roma 2013.-2020., kao glavni organizator u suradnji s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo – Odjelom za zaštitu zdravlja ranjivih skupina Službe za javno zdravstvo i Savjetovalištem za pravilnu prehranu i tjelesnu aktivnost Službe za promicanje zdravlja te Domom zdravlja Zagrebačke županije 20. studenog 2017. god. provelo zdravstvenu akciju u zajednici za pripadnice romske nacionalne manjine u Sisku. Akciji su se priključili i predstavnici ŽZJZ Sisačko-moslavačke županije.

U preventivnoj akciji ispred Osnovne škole „Braća Bobetko“ u Sisku su pripadnice romske nacionalne manjine imale priliku obaviti organizirani probir na karcinom dojke u vozilu s uređajem za mobilnu mamografiju i besplatno se savjetovati o krvnom tlaku, tjelesnoj masi i prehrani.

 

Ovakvom je akcijom potvrđeno da više aktera u sektoru zdravstva kontinuirano uspješno surađuje na unapređenju zdravlja Roma, s obzirom na potrebe koje proizlaze iz specifičnog socioekonomskog položaja uvjetovanog njihovim statusom kada se radi o zdravlju i zdravstvenoj zaštiti, budući da se suočavaju s različitim izazovima povezanima sa socijalnom isključenošću i siromaštvom, što značajno utječe na nejednakost i jaz između Roma i ostalog stanovništva u području zdravstvene zaštite.