Održan edukativno-zdravstveni program „Sačuvajmo zdrave dojke“

U subotu 15. listopada 2022. u Zagrebu, sedmu godinu zaredom održan je edukativno-zdravstveni program „Sačuvajmo zdrave dojke“ u organizaciji udruge P.I.N.K. life – Pogled iz novog kuta

Događaj je započeo u parku Zrinjevac prigodnim programom, a nastavio se mimohodom do Cvjetnog trga gdje se održala humanitarna modna revija oboljelih osoba i osoba iz javnog života. Također, velik broj okupljenih građana tom je prilikom informiran o važnosti usvajanja zdravih životnih navika te redovnog pregleda i samopregleda dojki. Sudjelovanjem u ovoj akciji, Hrvatski zavod za javno zdravstvo podsjeća i na važnost odaziva na mamografske preglede u okviru Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke.

Rak dojke je najčešći oblik zloćudne bolesti kod žena u Hrvatskoj, kao i u većini zemalja u svijetu. Prema posljednjim objavljenim podacima  u Hrvatskoj u 2019. godini zabilježeno je 2999 slučajeva raka dojke (stopa 143,2/100.000), a od ove zloćudne bolesti umrle su u 2020. godini 722 žene (stopa 34,7/100.000). Iako možemo očekivati sve veći broj slučajeva raka dojke zbog starenja stanovništva i povećanja prevalencije rizičnih čimbenika, smrtnost od istoga je u Hrvatskoj u padu. Rak dojke više nije najčešći zloćudni uzrok smrti kod žena u Hrvatskoj, već se nalazi na trećem mjestu, nakon raka pluća na prvom te kolorektalnog raka na drugom mjestu. To je dijelom rezultat provedbe Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke, ali i sve bolje dijagnostike i liječenja raka dojke. Svake godine u okviru programa učini se oko 150.000 mamografskih pregleda, odaziv je oko 60 %, a od 2006. godine, od kada se provodi program, otkriveno je ukupno više od 7000 novih karcinoma dojke.

Brojnim javnozdravstvenim i humanitarnim akcijama u listopadu, mjesecu borbe protiv raka dojke, poručuje se da je potrebno ulagati napore u prevenciji i ranom otkrivanju kako bi se sačuvalo zdravlje dojki, a kada se bolest pojavi, zajedničkim snagama pomoći oboljelima da uspješno prođu kroz taj izazovan period u njihovim životima.

U nastavku možete pogledati fotogaleriju s događaja.