Obilježen 28. Dan narcisa

U subotu 23. ožujka 2024. u Zagrebu, na Trgu bana Josipa Jelačića i na Cvjetnom trgu povodom 28. Dana narcisa, održane su javnozdravstvene akcije u organizaciji Hrvatske lige protiv raka i udruge Pogled iz novog kuta – life (P.I.N.K. – life) u suradnji s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo.

Cilj održanih akcija je jačanje svijesti o važnosti prevencije i ranog otkrivanja raka dojke te pružanje podrške svim oboljelima od ovog najčešćeg oblika zloćudne bolesti kod žena u Hrvatskoj i u većini zemalja u svijetu.

Paralelno s javnozdravstvenim akcijama održana je i panel rasprava ”Uzmi ih u ruke na vrijeme”. Raspravu su svojim dolaskom podržali predstavnici udruga oboljelih od raka: Nismo same, Sve za nju, Europa Donna, i P.I.N.K. Life kao i Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

Predstavnica Zavoda, voditeljica Odjela za programe probira raka dojke Andrea Šupe Parun, dr. med. specijalist epidemiologije, istaknula je kako je u prvih pet ciklusa Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke otkriveno gotovo 7.000 novih karcinoma, od kojih je većina bila u lokaliziranom stadiju što daje bolje izglede za izlječenje. Tome svjedoči i činjenica da je mortalitet u posljednjih osam godina u padu i to za 25-30 % u odnosu na godine s najvećim brojem umrlih žena.  Zato je važno potaknuti što više žena na odaziv, iako je prema službenim podacima odaziv u nacionalni program 62 % te dio žena mamografiju obavlja i izvan programa.

Nacionalnim programom ranog otkrivanja raka dojke obuhvaćene su sve žene u RH u dobi od 50 do 69 godina. U okviru programa žene mogu obaviti mamografski pregled dojki svake dvije godine, a poziv putem pisma dobiju na kućnu adresu.

Važno je odazvati se na poziv jer se radi o pregledu koji može spasiti život.

Ako se rak dojke otkrije u ranom stadiju, šanse za izlječenje su veće od 90 %.