Obilježen 27. Dan narcisa

U subotu 25. ožujka 2023. u Zagrebu na Trgu bana Josipa Jelačića i na Cvjetnom trgu povodom 27. Dana narcisa održane su javnozdravstvene humanitarne akcije u organizaciji Hrvatske lige protiv raka i udruge Pogled iz novog kuta – life (P.I.N.K. – life) u suradnji s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo. Cilj održanih akcija jest jačanje svijesti o važanosti prevencije i ranog otkrivanja raka dojke te pružanje podrške svim oboljelima od ovog najčešćeg oblika zloćudne bolesti kod žena u Hrvatskoj i u većini zemalja u svijetu. Javnozdravstvenu akciju dolaskom su podržali ministar zdravstva prof. dr. sc. Vili Beroš, mr. sc. Lora Vidović, izaslanica gradonačelnika Grada Zagreba i pročelnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom, Joško Klisović, predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba, Andrea Šupe Parun, dr. med., spec. epidemiologije, nacionalna koordinatorica Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke, prim. dr. sc. Branko Kolarić, ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“, prim. dr. sc. Marija Bubaš, državna tajnica u Ministarstvu zdravstva, prof. dr. sc. Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, prof. dr. sc. Damir Eljuga, predsjednik Hrvatske lige protiv raka, dr. Neda Vrban Ferenčić, tajnica Hrvatske lige protiv raka, i mnogi drugi.

Rak dojke je najčešći oblik zloćudne bolesti kod žena u Hrvatskoj i svijetu, a zbog starenja stanovništva možemo očekivati da će taj broj biti sve veći. Budući da rano otkrivanje raka povećava vjerojatnost uspješnog liječenja i tako doprinosi smanjenju smrtnosti, ovom se prigodom građane dodatno educiralo o važnosti odaziva u Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke koji se u Hrvatskoj provodi od 2006., a ove godine, s prvim danom proljeća 21. 3., započeo je 8. ciklus provedbe. S obzirom na to da se više od 80 % karcinoma dojke dijagnosticira u žena starijih od 50 godina, u sklopu programa sve žene u dobi od 50 do 69 godina primaju poziv za mamografski pregled svake dvije godine. Pokazalo se da je kod žena koje su se odazivale u nacionalni program rak dojke otkriven u ranijem stadiju u većem postotku, nego kod žena koje se nisu odazvale na poziv u program. Važno je znati da od raka dojke mogu oboljeti i mlađe žene, iako rjeđe, pa je stoga potrebno već od najranije mladosti započeti s redovitim pregledima grudi.

Upravo u svrhu što ranijeg otkrivanja neželjenih promjena na dojkama, u sklopu Dana narcisa na Trgu bana Josipa Jelačića bio je postavljen mobilni mamograf Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „ Dr. Andrija Štampar“,  a žene od 40 do 49 godina te one starije od 70 imale su jedinstvenu priliku obaviti mamografiju bez uputnice i plaćanja pregleda.

Iako možemo očekivati sve veći broj slučajeva raka dojke, smrtnost od istoga je u Hrvatskoj u padu te bilježimo pad mortaliteta za 25 % u posljednjih 6 godina. Rak dojke više nije najčešći zloćudni uzrok smrti kod žena u Hrvatskoj, već se nalazi na trećem mjestu, nakon raka pluća na prvom te raka debelog crijeva na drugom mjestu.

Organizatori održanih akcija ističu da je obilježavanjem ovog iznimno važnog dana, koji simbolizira borbu protv raka dojke, poslana poruka ohrabrenja o nastavku pada smrtnosti, kao i poticaj cijelom društvu za nastavak dosadašnjih napora u prevenciji i ranom otkrivanju raka dojke.