Obilježen Dan narcisa

Hrvatski zavod za javno zdravstvo pridružio se u subotu 24. ožujka sada već tradicionalnom obilježavanju Dana narcisa posvećenom oboljelim ženama od raka dojke. Dan narcisa je humanitarna akcija u kojoj se toga dana prodaju poklonjeni narcisi, a prikupljena sredstva namijenjena su prevenciji i ranom otkrivanju raka dojke. Ova se manifestacija održava pod zajedničkim sloganom u svim gradovima Hrvatske koji imaju klubove žena liječenih i operiranih na dojci.

Udruga SVE za NJU i Hrvatski zavod za javno zdravstvo tim su povodom organizirali javnozdravstvenu akciju „Budimo zajedno – Utrka za fajterice“ u Parku Zrinjevac u Zagrebu. U okviru akcije je organizirana humanitarna utrka oko parka Zrinjevac, a u utrci su sudjelovali brojni građani koji pružaju podršku oboljelim ženama od raka dojke. Organizirani su i edukativni štandovi Udruge  SVE za NJU i HZJZ-a  na kojima su građanima bile dostupne informacije i edukativni letci o prevenciji i Nacionalnom programu ranog otkrivanja raka dojke te o programima Centra za psihološku pomoć ženama oboljelima od raka i članovima njihovih obitelji.

Akciju su podržali i Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Klinički bolnički centar Zagreb, Hrvatsko društvo za internističku onkologiju, Hrvatsko farmaceutsko društvo, Hrvatska komora medicinskih sestara, Hrvatska udruga medicinskih sestara, Udruga studenata medicine CroMSIC, Koordinacija hrvatske obiteljske medicine, Škola narodnog zdravlja „Andrija Štampar“.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo sudjelovao je i u obilježavanju Dana narcisa koji su organizirali Hrvatska liga protiv raka i Europa Donna Hrvatska u suradnji s Gradom Zagrebom i Gradskim uredom za zdravstvo i drugim partnerima.

Rak dojke je najčešće sijelo raka u žena u RH od kojeg obolijeva četvrtina žena novooboljelih od raka. Prema posljednjim podacima Registra za rak, u Hrvatskoj su 2014. godine zabilježene 2644 novooboljele žene  (stopa 119,2/100.000), a od ove je zloćudne bolesti 2016. godine umrlo 990 žena (stopa 45,8/100.000). Redovitim pregledom koji uključuje samopregled, mamografiju te ultrazvučni pregled rak dojke se može otkriti u ranom stadiju, kada su šanse za izlječenje i preživljenje mnogo veće. Rak dojke se najčešće javlja u dobi iznad 50 godina, ali se može javiti i kod mladih žena.

Ciljevi Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke su smanjiti mortalitet od raka dojke za 15 – 30 %, otkriti rak dojke u početnom stadiju u što većem postotku te poboljšati kvalitetu življenja bolesnica s rakom dojke. Osnovna metoda probira je mamografija – rendgenski pregled dojki kojom se mogu otkriti promjene na dojci prosječno oko dvije godine ranije od običnog kliničkog pregleda. Svake dvije godine u okviru programa probira se na mamografski pregled pozivaju žene u dobi od 50 do 69 godina. Više od 90 % bolesnica s rakom dojke može se izliječiti ako se dijagnoza postavi u početnom stadiju i ispravno liječi. Petogodišnje preživljenje je u tom slučaju 96 %.

Do sada su završena četiri ciklusa pozivanja žena na mamografski pregled, a peti je u tijeku.

Peti ciklus provedbe programa je započeo u svibnju 2016. godine, a uključuje godišta između 1947. i 1966. g.

Danas, nakon uvođenja programa probira, udio novootkrivenih karcinoma dojke u lokaliziranom stadiju u dobi 50 – 69 godina je 60 – 70 %, a prije uvođenja programa probira je taj udio bio niskih 40 %. S obzirom na činjenicu da nakon uvođenja programa probira otkrivamo sve više karcinoma dojke u početnom stadiju, za očekivati je da ćemo uskoro bilježiti i pad smrtnosti od ove bolesti.