Humanitarna akcija posvećena prevenciji i ranom otkrivanju raka dojke – Dan narcisa

                            Trg Petra Preradovića, 25. ožujka 2017. od 10 do 14 sati


Dan narcisa je humanitarna akcija tijekom koje se prodaju poklonjene narcise, a prikupljena se sredstva namjenjuju prevenciji i ranom otkrivanju raka dojke. Ova se manifestacija održava pod zajedničkim sloganom u svim gradovima Hrvatske u kojima djeluju klubovi žena liječenih i operiranih na dojci.

Rak dojke najčešće je sijelo raka kod žena u Hrvatskoj – 2014. godine zabilježene su 2644 nove bolesnice, a umrle su 1071 žene. Svakoj jedanaestoj ženi u Republici Hrvatskoj trenutačno prijeti rak dojke, dok se u sljedećim godinama može očekivati daljnji trend porasta broja oboljelih. Broj žena oboljelih i umrlih od raka dojke raste s dobi, osobito iznad 45. godine života. Važno je što ranije otkriti bolest, jer se više od 90 % bolesnica s rakom dojke može izliječiti ako se dijagnoza postavi u početnom stadiju i ispravno liječi. Petogodišnje je preživljenje u tom slučaju 96 posto.

Ove će godine na Cvjetnom trgu Hrvatski zavod za javno zdravstvo građanima predstavljati Nacionalni program za rano otkrivanje raka dojke koji se provodi od 2006., a Udruga SVE za NJU predstavit će rad Udruge i Centra za psihološku pomoć ženama oboljelima ne samo od raka dojke, nego od bilo koje vrste maligne bolesti. Posjetitelji će na edukativnom štandu moći dobiti različite letke o prevenciji i odgovore na pitanja koja postave stručnjacima.

Udruga će organizirati humanitarnu podjelu narcisa, a građani će svojom donacijom moći pridonijeti radu Centra za psihološku pomoć ženama oboljelima od raka i članovima njihovih obitelji te na taj način izraziti podršku svim oboljelim ženama, ali i muškarcima koji, iako u malome broju, ipak mogu oboljeti od raka dojke.

Pozivamo stručnjake, oboljele i sve građanke i građane da nam se pridruže i tako se aktivno uključe u promicanje važnosti ranog otkrivanja raka dojke.