Dan dojki & Bra day, 24. rujna 2022.

U subotu 24. rujna 2022. na Cvjetnom trgu u Zagrebu obilježen je Dan dojki & Bra Day (Breast Reconstruction Awareness Day), događaj u organizaciji Hrvatske lige protiv raka i uz potporu Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, posvećen ponajprije edukaciji žena o tome kako sačuvati zdrave dojke i kako najbolje izliječiti oboljele dojke, kao i podizanju svijesti o suvremenim mogućnostima rekonstrukcije kada je dojka uklonjena zbog raka, s ciljem očuvanja psihofizičkog integriteta žene i pozitivnog učinka na izlječenje. U Hrvatskoj su na raspolaganju sve tehnike kojima se radi rekonstrukcija dojke vlastitim tkivom, kao i kombinirane tehnike uporabe vlastitog tkiva i implantata ili samo implantata, a svakako treba naglasiti da rekonstrukcija dojke ne utječe na povrat bolesti niti je prepreka u dijagnostici eventualnog lokalnog povrata.

Sudjelovanjem u ovoj akciji, Hrvatski zavod za javno zdravstvo podsjeća i na važnost odaziva na preventivni pregled u okviru Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke.

Prema posljednjim objavljenim podacima  u Hrvatskoj u 2019. godini zabilježeno je 2999 slučajeva raka dojke (stopa 143,2/100.000), a od ove zloćudne bolesti umrle su u 2020. godini 722 žene (stopa 34,7/100.000). Rak dojke je najčešći oblik zloćudne bolesti kod žena u RH, kao i u većini zemalja u svijetu. Zbog starenja stanovništva možemo očekivati da će taj broj biti sve veći. Većina slučajeva dijagnosticira se kod starijih žena, čak preko 80% novooobljelih je starije od 50  godina, stoga su nacionalnim programom obuhvaćene žene starije od 50 godina. Od raka dojke mogu oboljeti i mlađe žene, ali rjeđe, pa je važno da se već od najranije mladosti započne s redovitim pregledima grudi.

Iako možemo očekivati sve veći broj slučajeva raka dojke, smrtnost od istoga je u Hrvatskoj u padu. Rak dojke više nije najčešći zloćudni uzrok smrti kod žena u Hrvatskoj, već se nalazi na trećem mjestu, nakon raka pluća na prvom te kolorektalnog raka na drugom mjestu.

To je dijelom rezultat provedbe Nacionalnog programa  ranog otkrivanje raka dojke, započetog 2006. godine, ali i sve bolje dijagnostike i liječenja raka dojke. U sklopu programa sve žene u dobi od 50 do 69 godine primaju poziv za mamografski pregled svake dvije godine, s ciljem što ranijeg otkrivanja bolesti te uspješnijeg liječenja. U tijeku je 7. ciklus pozivanja žena na mamografski pregled.

Prema službenim podacima odaziv u nacionalni program se kreće oko 60%. Međutim, dio žena obavlja mamografski pregled i izvan programa, zbog čega se ne odazivaju na poziv (sistematski pregledi i pregledi u privatnom sektoru). Prema podacima Europske zdravstvene ankete (EHIS istraživanja 2019.), mamografiju je u RH u posljednje 2-3 godine obavilo 77,3% žena u dobi 50-69 godina. Godišnje se u okviru programa učini do 150.000 mamografskih pregleda, a u prvih 5 ciklusa je otkriveno 6959 novih karcinoma dojke. Najveći odaziv na poziv na mamografiju bilježi se u Međimurskoj, Krapinsko-zagorskoj i Osječko-baranjskoj županiji, a najniži u Ličko-senjskoj i Šibensko-kninskoj županiji.

Pandemija COVID-19 uzrokovala je prekide u zdravstvenoj skrbi diljem svijeta, što je bilo posebno izraženo u proljeće 2020. godine. U većini zemalja zaustavljeni su i programi probira na rak. Procjenjuje se da je u svijetu između siječnja i listopada 2020. obavljeno 47% manje testova probira na rak dojke, pri čemu je najveće smanjenje zabilježeno u travnju (-74%), dok nakon lipnja više nije bilo značajnog smanjenja. U RH bilježimo svega 5% manji odaziv u odnosu na razdoblje prije pandemije COVID -19. Provedba programa probira na rak dojke u RH odvija se kontinuirano s kraćim prekidom za vrijeme lockdowna u proljeće 2020.

Brojni građani svojim dolaskom podržali su ovu hvalevrijednu edukativnu akciju, poslušali korisne savjete stručnjaka i poticajne priče brojnih žena. Humanitarnom kupnjom sadnica vrijeska – ukrasne biljke koja opstaje u raznim vremenskim uvjetima – upravo simbolična i za ovu akciju, mnogobrojni posjetitelji podržali su Hrvatsku ligu protiv raka te, najvažnije, pružili podršku svim oboljelima.

Izvor: Hrvatski zavod za javno zdravstvo, Hrvatska liga protiv raka