Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak sudjelovao na sastanku s predstavnicima Zavoda za javno zdravstvo FBiH

U subotu, 23. listopada  2021. u Mostaru je održan sastanak između ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo izv. prof. dr. sc. Krunoslava Capaka i v. d. ravnatelja Zavoda za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine mr. sc. Siniše Skočibušića. Sastanku je nazočila i ravnateljica Zavoda za zdravstveno osiguranje i reosiguranje Federacije Bosne i Hercegovine doc. dr. sc. Vlatka Martinović

Oba zdravstvena zavoda ključne su ustanove koje se bave javnim zdravstvom u RH i FBiH, a u pandemiji COVID-19  preuzeli su cijeli niz zadaća u borbi protiv nekontroliranog širenja bolesti. Ravnatelji su razmijenili dosadašnja iskustva, ali i aktualne izazove u upravljanju pandemijom COVID-19. Posebno su se osvrnuli na proces cijepljenja gdje je utvrđeno da obje institucije poduzimaju maksimum napora osiguravajući dovoljno cjepiva i promičući cijepljenje kao izlaz iz ove krize najprije zbog zaštitne uloge cjepiva koje većinu populacije štiti od teškog kliničkog oblika bolesti.  Uz sve uložene napore usmjerene ka cilju da se cijepi što više stanovništva, u obje države došlo je do pada broja osoba cijepljenih prvom dozom. Opseg potpuno cijepljenog stanovništva u FBH je iznad 20%, dok je u RH cijepljeno oko 58% odraslog stanovništva što je nezadovoljavajuće s obzirom na okruženje. Sudionici su naglasili i visoke troškove za zdravstvo koje je donijela pandemija COVID-19 uz sve poteškoće koje su se manifestirale u gospodarstvima i u zdravstvenom sustavu obje zemlje.

Razgovaralo se i o drugim aspektima rada i funkcioniranja zavoda koji su djelomice zanemareni zbog preraspodjeljivanja radnika na zadatke koji se izravno odnose na borbu protiv COVID-19 i usporavanje ili zaustavljanje dijela uobičajenih aktivnosti zavoda. Dr. Skočibušić je upoznao kolege s decentraliziranom organizacijom javnog zdravstva u FBiH. Izv. prof. dr. sc. Capak istaknuo je važnost stručnog upravljanja pandemijom COVID-19, a svi sugovornici su zaključili da će se uskoro morati poduzimati odlučnije mjere za sprječavanje pandemije, unaprijediti i/ ili ponovno pokrenuti aktivnosti koje su uz pandemiju zastale ili se usporile te čim prije posvetiti više pozornosti masovnim nezaraznim bolestima i njihovoj prevenciji.

Zajednički je zaključeno da je potrebno unaprijediti suradnju između dvaju zavoda u smislu razmjene informacija i stručnjaka, zajedničkih stručnih skupova, sudjelovanja na međunarodnim stručno-znanstvenim skupovima i unaprjeđenja rada na prekograničnim europskim projektima te da će ravnatelji zajednički pripremiti sporazum o prijateljstvu i suradnji. Tijekom sljedećeg susreta koji će se održati tijekom studenog ove godine razmotrit će se do sada učinjeno i nastaviti s planiranjem daljnje suradnje kroz operativni plan te se planira potpisivanje Sporazuma u Mostaru.