Svjetski dan moždanog udara

Od 2006. godine, 29. listopada se obilježava Svjetski dan moždanog udara.

Moždani udar je jedan od vodećih uzroka smrti i invaliditeta u cijelom svijetu. U svijetu će 1 od 4 odrasle osobe starije od 25 godina tijekom života doživjeti moždani udar.

Sloganom Budi #jači od > Moždanog udara (#GreaterThan), Svjetska organizacija za moždani udar (World Stroke Organisation – WSO) podsjeća kako je obilježavanje Svjetskog dana moždanog udara prilika za podizanje svijesti o važnosti prevencije moždanog udara poznavajući vlastite čimbenike rizika poput: visokog krvnog tlaka (hipertenzija), nepravilanog rada srca (fibrilacija atrija), pušenja, nepravilne prehrane i nedostatka tjelovježbe.

Svjetski dan moždanog udara je i prilika za edukaciju o visokoj stopi pojavnosti moždanog udara, ozbiljnosti tog stanja, prevenciji, liječenju i načinima kako osigurati bolju skrb i podršku za preživjele.

Što je moždani udar?

Moždani udar (cerebrovaskularni inzult, apopleksija, kap) označava naglo nastali neurološki poremećaj uzrokovan poremećajem moždane cirkulacije zbog čega dolazi do nedovoljne opskrbe određenih dijelova mozga kisikom i hranjivim tvarima. Nedostatak kisika i hranjivih tvari uzrokuje oštećenje i odumiranje živčanih stanica što ima za posljedicu oštećenje mozga i gubitak funkcija koje taj dio mozga kontrolira. Moždani udar može biti posljedica začepljenja arterije koja opskrbljuje mozak krvlju, što se naziva ishemijski moždani udar ili infarkt mozga, koji je i najčešći. Ali, može nastati i zbog puknuća krvne žile u mozgu kada dolazi do izljeva krvi u mozak, odnosno do hemoragijskog moždanog udara.

Kako prepoznati moždani udar?

Kao udar GROM-a!

Govor – Može li osoba razgovjetno govoriti? Zamoliti osobu da ponovi jednostavnu rečenicu. Na udar može upućivati nesuvisao, čudan ili nerazumljiv govor.

Ruke – Može li osoba ravnomjerno podići obje ruke? Zamoliti osobu da podigne obje ruke. Ako je jedna ruka slaba i “pada”, to je znak za uzbunu.

Oduzetost – Je li prisutna oduzetost polovine tijela ili lica? Zamoliti osobu da hoda. Pogledati je li lice simetrično. Čini li vam se da jedna strana “visi”, recite osobi da se nasmije – ako ne može podići oba kuta usana, nešto nije u redu.

Više od 110 milijuna ljudi u svijetu doživjelo je moždani udar. Učestalost moždanog udara značajno raste s godinama, no više od 60 % moždanih udara događa se osobama mlađima od 70 godina, a 16 % onima mlađima od 50 godina.

U 2022. godini od moždanog udara u Hrvatskoj je umrlo 4289 osoba.

Svladavanju ovog javnozdravstvenog problema treba pristupiti iz više perspektiva s razine javnih politika, ali na osobnoj razini možemo znatno smanjiti vlastiti rizik jednostavno se pridržavajući sljedećih preporuka:

·        Prepoznajte i liječite svoje čimbenike rizika: visoki krvni tlak, šećernu bolest, visoku razinu  kolesterola i fibrilaciju atrija.

·        Budite tjelesno aktivni i redovito vježbajte.

·        Održavajte pravilnu prehranu bogatu voćem i povrćem, a smanjite unos soli, šećera i masnoća.

·        Ograničite konzumaciju alkohola.

·        Nemojte pušiti (ako pušite, potražite pomoć radi bržeg i lakšeg prestanka pušenja).

·        Naučite prepoznati rane simptome moždanog udara i odmah zatražite pomoć.

Materijali: 

Svjetski dan moždanog udara – letak

Svjetski dan moždanog udara – letak 2

Svjetski dan moždanog udara – poster 2023

Svjetski dan moždanog udara – infografika

Svjetski dan moždanog udara – video

Svjetski dan moždanog udara – video 2023