Svjetski dan moždanog udara 2022. – Sačuvaj #dragocjenovrijeme

Nauči prepoznati simptome moždanog udara

Svjetski dan moždanog udara obilježava se na inicijativu Svjetske organizacije za moždani udar svake godine 29. listopada.

Ovogodišnjim Svjetskim danom moždanog udara želimo podići svijest o ozbiljnosti i učestalosti moždanog udara, rizičnim čimbenicima te znakovima moždanog udara i potrebi pravovremenog pristupa kvalitetnom liječenju kako bi se smanjilo opterećenje moždanim udarom u populaciji.

Svrha Svjetske kampanje protiv moždanog udara je slanje jedinstvene i dosljedne poruke diljem svijeta kako bi se osigurala trajna usredotočenost na problem moždanog udara.

Kod moždanog udara, svaka minuta je ključna za ishod. Kako moždano tkivo i milijuni neurona počinju propadati, vrijeme je izuzetno dragocjeno. Kampanja Sačuvaj #dragocjenovrijeme  ima za cilj podići svijest o važnosti ranog prepoznavanja simptoma moždanog udara i prednostima brzog medicinskog zbrinjavanja nakon moždanog udara. Želimo naglasiti što sve možemo sačuvati brzom reakcijom: život, ali i samostalnost, kvalitetu života i dragocjene uspomene, stoga su ključne poruke ovogodišnje kampanje: Minute spašavaju živote, Minute spašavaju uspomene, Minute spašavaju pokretljivost, Minute mogu očuvati govor, Minute mogu očuvati samostalnost.

Brz pristup liječenju spašava živote i poboljšava oporavak. Ako uočite znakove moždanog udara, nazovite odmah hitnu pomoć!

Kako prepoznati moždani udar?

Kao udar GROM-a!

Govor – Može li osoba razgovjetno govoriti? Zamoliti osobu da ponovi jednostavnu rečenicu. Na udar može upućivati nesuvisao, čudan ili nerazumljiv govor.

Ruke – Može li osoba ravnomjerno podići obje ruke? Zamoliti osobu da podigne obje ruke. Ako je jedna ruka slaba i “pada”, to je znak za uzbunu.

Oduzetost – Je li prisutna oduzetost polovine tijela ili lica? Zamoliti osobu da hoda. Pogledati je li lice simetrično. Čini li vam se da jedna strana “visi”, recite osobi da se nasmije – ako ne može podići oba kuta usana, nešto nije u redu.

Minute – Minute su važne, moždani udar je hitno stanje. Reagirajte odmah, pozovite hitnu pomoć!

Aktivnosti Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo povodom Svjetskog dana moždanog udara

Kako neke zemlje izvješćuju o smanjenom broju hospitalizacija zbog kardiovaskularnih bolesti, tako i moždanog udara, koji je akutno i hitno  stanje, tako je HZJZ napravio analizu hospitalizacija od kardiovaskularnih bolesti ukupno, te zasebno moždanog udara za 2020 godinu po mjesecima, te usporedbu s 2019. godinom u istom periodu, na razini države.  Rezultati ukazuju na smanjenje broja hospitalizacija od kardiovaskularnih bolesti za 19% u prosjeku, a za moždani udar u prosjeku 10%. Najveći pad u broju hospitalizacija u odnosu na 2019. godinu zabilježen je u vrijeme „lockdown perioda“, te većeg broja novooboljelih osoba od Covid-19.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo povodom Svjetskog dana moždanog udara provodi edukativnu javnozdravstvenu kampanju  “Sačuvaj #dragocjenovrijeme“„Nauči prepoznati simptome moždanog udara“! koristeći digitalne tehnologije za podizanje svijesti, jačanje prevencije, ranog prepoznavanja simptoma moždanog udara i pravovremenog liječenja. Želimo naglasiti što sve možemo sačuvati brzom reakcijom: život, ali i samostalnost, kvalitetu života i dragocjene uspomene.

U okviru kampanje izrađen je edukacijsko promotivni materijal namijenjen općoj odrasloj populaciji,  video materijali, infografike,  plakati i stručni članci. Tiskani i elektronski plakati na digitalnim uređajima postavljeni su u domovima zdravlja i ljekarnama diljem Hrvatske. Svi materijali dostupni su na društvenim mrežama HZJZ-a, kao i na mrežnoj stranici HZJZ-a, https://www.hzjz.hr.

Izvor: https://www.world-stroke.org/world-stroke-day-campaign/world-stroke-day

Pripremile: prim. Verica Kralj, dr.med. i Ivana Grahovac, dr.med.