HZJZ obilježava Svjetski dan nepušenja 2022.

Dana 31. svibnja obilježava se Svjetski dan nepušenja, a inicirala ga je Svjetska zdravstvena organizacija još 1987. godine. Ovaj dan se obilježava s ciljem ukazivanja na zdravstvene i ostale rizike povezane s uporabom duhana.

 

Ove godine naglasak je obilježavanja Svjetskog dana nepušenja na zaštitu okoliša te se cijela kampanja odvija pod naslovom „Duhan – prijetnja našem okolišu“. Kampanja je usmjerena na podizanje svijesti javnosti o utjecaju duhana na okoliš – od uzgoja, proizvodnje, distribucije i otpada.

 

Hrvatski zavod za javno zdravstvo zajedno sa Školom narodnog zdravlja Andrija Štampar Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu te uz sudjelovanje Ureda Svjetske zdravstvene organizacije u Hrvatskoj obilježava Svjetski dan nepušenja. Više informacija o događaju pročitajte OVDJE.

 

Globalna kampanja 2022. ima za cilj podizanje svijesti javnosti o utjecaju cijelog proizvodnog procesa duhana na okoliš – od njegova uzgoja, proizvodnje i distribucije do štetnog otpada koji stvara. Ova kampanja također želi razotkriti pokušaje duhanske industrije kojima ona pokušava zavaravati javnost reklamirajući i predstavljajući duhanske proizvode kao ekološki prihvatljive.

Od početka do kraja, ciklus proizvodnje duhana je izuzetno zagađujući i štetan. Onečišćenje  zraka prvo je na što većina pomisli kada se spomene štetnost duhana, no štetni su učinci prisutni u svakom koraku lanca proizvodnje što ovaj problem čini kompleksnim.

  • Svake se godine diljem svijeta uništi oko 3.5 milijuna hektara obradive zemlje te 200.000 hektara šuma radi uzgoja duhana što posljedično dovodi i do smanjenja kvalitete tla.
  • Duhanska industrija destruktivno utječe klimatske promjene, odavno preopterećen ekosustav i osiromašene prirodne resurse.
  • Proizvodnja duhana uzrokuje, na svjetskoj razini, pomanjkanje vode, fosilnih goriva i izvora metala.
  • Više od 30 000 požara godišnje u EU uzrokovano je djelovanjem cigareta.
  • 4.5 trilijuna opušaka svake godine ne odlaže se u otpad na pravilan način čime se stvara oko 766 milijuna kilograma toksičnog otpada te se otpuštaju tisuće kemijskih spojeva u zrak, vodu i tlo.
  • Filteri cigareta nisu biorazgradivi i predstavljaju veliku opasnost u vodenom ekosustavu

 

 

Pušači su postali svjesni svojeg okoliša te odabiru ekološki održivije proizvode, stoga ih je potrebno osvijestiti o „zelenim” marketinškim trikovima duhanske industrije koja plasira proizvode kao ekološki prihvatljive. U te prakse spada i čišćenje plaža od otpada te predstavljanje novih duhanskih proizvoda kao eko-prijateljskih kako bi se odvratila pažnja šire javnosti od činjenice kako je sama duhanska industrija iznimno nepovoljna za okoliš.

Kampanja za Svjetski dan nepušenja 2022. podsjeća vlade i vladajuće da promijene zakone. Potrebne su promjene koje će implementirati nove i osnažiti već postojeće propise te učiniti proizvođače duhanskih proizvoda odgovornima za ekološke štetne učinke i ekonomske troškove koji nastaju kao posljedica duhanskih otpadnih proizvoda. SZO također preporučuje da sve zemlje u potpunosti ukinu reklamiranje, promociju i pokroviteljstvo duhanskih proizvoda, uključujući i oglašavanje njihovog društveno odgovornog poslovanja kojima se pokušava zavarati javnost.

https://www.euro.who.int/en/media-centre/events/events/2022/05/world-no-tobacco-day-2022-tobaccos-threat-to-our-environment

https://www.who.int/news/item/13-12-2021-protect-the-environment-world-no-tobacco-day-2022-will-give-you-one-more-reason-to-quit