Održana javnozdravstvena akcija povodom Svjetskog dana bubrega

U četvrtak, 14. ožujka 2024. godine na Trgu Petra Preradovića u Zagrebu održana je javnozdravstvena akcija povodom obilježavanja Svjetskog dana bubrega, pod sloganom “Zdravlje bubrega za sve – Ujednačimo dostupnost skrbi i optimalnog liječenja!”.

Akciju je organiziralo Hrvatsko društvo za nefrologiju, dijalizu i transplantaciju, Hrvatska udruga nefroloških medicinskih sestara i tehničara, KOHOM, Hrvatsko društvo nutricionista i dijetetičara u suorganizaciji s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo, pod pokroviteljstvom Grada Zagreba.

Okupljenim novinarima i zainteresiranoj javnosti obratili su se prof. dr. sc. Mario Laganović, predsjednik Hrvatskog društva za nefrologiju,  dr.sc. Mirela Šentija Kenežević, zamjenica pročelnice Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom, te prim. Ivana Brkić Biloš, dr.med., voditeljica Službe za epidemiologiju i prevenciju kroničnih nezaraznih bolesti HZJZ-a.

U sklopu akcije građane se kroz razgovor i edukacijske materijale upoznalo s važnosti bubrega za cjelokupno zdravlje, mogućnostima i važnosti prevencije, ranog otkrivanja i liječenja bubrežnih bolesti kako bi se smanjila njihova učestalost i komplikacije. Isto tako građani su imali mogućnost mjerenja arterijskog krvnog tlaka i određivanje šećera u krvi.

Kronična bubrežna bolest česta je bolest koja se definira kao poremećaj u građi i funkciji bubrega koji traje dulje od tri mjeseca i koji dovodi do stanja u kojem bubrezi gube sposobnost uklanjanja otpadnih produkata metabolizma i viška tekućine iz organizma. Riječ je o dugotrajnom i progresivnom slabljenju bubrežne funkcije.

U početnim stadijima često nema simptoma ili oni ostanu neprepoznati budući da se razvijaju polako i postupno.

Napredovanjem bubrežnog zatajenja mogu se javiti mnogi neurološki i probavni simptomi, poput umora, povećanog zamaranja, slabljenja mentalnih sposobnosti, mišićne slabosti i grčeva, mučnine, povraćanja, pothranjenosti i svrbeža.

Budući da je u završnim stadijima kronične bubrežne bolesti potrebno započeti s nadomještanjem bubrežne funkcije dijalizom ili transplantacijom, od iznimne je važnosti na vrijeme otkriti kroničnu bubrežnu bolest i liječiti osnovni uzrok kako bi se usporilo napredovanje do završnih stadija i očuvala što veća kvaliteta života.