Javnozdravstvena akcija povodom Svjetskog dana bubrega

U četvrtak, 9. ožujka 2023. godine na Trgu Petra Preradovića u Zagrebu održana je javnozdravstvena akcija povodom obilježavanja Svjetskog dana bubrega, a pod sloganom „Zdravlje bubrega za sve, Spremnost na neočekivano, podrška ranjivima!”.

Akciju je organiziralo hrvatsko društvo za nefrologiju, dijalizu i transplantaciju, hrvatska udruga nefroloških medicinskih sestara i tehničara, KOHOM, hrvatsko društvo nutricionista i dijetetičara i HZJZ, pod pokroviteljstvom Grada Zagreba.

Okupljenim novinarima i zainteresiranoj javnosti obratili su se prof. dr. sc. Mario Laganović, predsjednik hrvatskog društva za nefrologiju,  prim.dr.sc.Vera Katalinić Janković, savjetnica ministra zdravstva u svojstvu izaslanice ministra zdravstva, dr.sc. Mirela Šentija, zamjenica pročelnice Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom u svojstvu izaslanice gradonačelnika Grada Zagreba, te prim. Verica Kralj, ispred Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

U sklopu akcije građane se kroz razgovor i edukacijske materijale upoznalo s kroničnom bubrežnom bolesti, mogućnostima prevencije i važnosti ranog otkrivanja bolesti. Isto tako građani su imali mogućnost mjerenja arterijskog krvnog tlaka i određivanje šećera u krvi.

Kronična bubrežna bolest, kao česta bolest koja uvelike doprinosi smrtnosti, važan je i nedovoljno prepoznat javnozdravstveni problem. Definira se kao poremećaj u građi i funkciji bubrega koji traje dulje od tri mjeseca i koji dovodi do stanja u kojem bubrezi gube sposobnost uklanjanja otpadnih produkata metabolizma i viška tekućine iz organizma, čije nakupljanje može dovesti do oštećenja drugih organa i organskih sustava te narušiti funkcioniranje cijelog organizma.

Budući da je u završnim stadijima kronične bubrežne bolesti potrebno započeti s nadomještanjem bubrežne funkcije dijalizom ili transplantacijom, od iznimne je važnosti na vrijeme otkriti kroničnu bubrežnu bolest i liječiti osnovni uzrok kako bi se usporilo napredovanje do završnih stadija i očuvala što veća kvaliteta života.