Javno predstavljanje rezultata istraživanja „Europska inicijativa praćenja debljine u djece, Hrvatska 2015./2016. (CroCOSI)“

COSI

 

U Ministarstvu zdravstva se danas, 17. svibnja 2018. godine, s početkom u 11 sati, održava javno predstavljanje rezultata istraživanja „Europska inicijativa praćenja debljine u djece, Hrvatska 2015./2016. (CroCOSI)“. U predstavljanju sudjeluju predstavnici Ministarstva zdravstva, Ministarstva znanosti i obrazovanja, prorektorica Sveučilišta u Zagrebu, glavni tajnik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti te mnogi drugi visoki predstavnici zdravstvenog i obrazovnog sustava.

 

Na ovom se okupljanju predstavljaju podatci istraživanja koje su pod nazivom „Europska inicijativa praćenja debljine u djece“ (engl. Childhood Obesity Surveillance Initiative, COSI) 2006. godine pokrenuli Europski ured Svjetske zdravstvene organizacije i 13 država članica, a kojem se Republika Hrvatska prvi put uključila 2015./2016. godine i provela istraživanje zajedno s 37 zemalja. Istraživanje je proveo Hrvatski zavod za javno zdravstvo uz potporu Ministarstva zdravstva i Ministarstva znanosti i obrazovanja.

 

Svrha istraživanja CroCOSI je na temelju mjerenja tjelesne visine, tjelesne mase i opsega struka i bokova prikupiti usporedive podatke u cilju rutinskog praćenja statusa uhranjenosti djece u dobi od 6 do 9 godina te na temelju dobivenih podataka dobiti uvid u status uhranjenosti djece nižih razreda osnovnih škola u Hrvatskoj u odnosu na druge zemlje.

Prema rezultatima istraživanja u Hrvatskoj je 35 % djece u dobi od 8 do 8,9 godina s prekomjernom tjelesnom masom i debljinom, te smo prema statistici među prvih pet europskih zemalja s tim problemom. Ukupno 31 % djevojčica i 38,7 % dječaka u Republici Hrvatskoj ima prekomjernu tjelesnu masu i debljinu. Također, gledano po regijama, najveći je udio djevojčica s prekomjernom tjelesnom masom i debljinom u kontinentalnoj, njih 35,6 %, dok je najviše dječaka u jadranskoj regiji, 42,2 %.

Uočeno je da 56,1 % djece radnim danima provede dva ili više sati dnevno gledajući TV ili koristeći elektroničke uređaje, dok se vikendom taj postotak povećava na 87,4 %. Svako drugo dijete, njih 51,5 % provodi tri ili manje sati tjedno u organiziranoj tjelesnoj aktivnosti. Nadalje, 9,7 % djece provede manje od jednog sata dnevno radnim danom igrajući se na otvorenom, a vikendom se 1,5 % igra na otvorenom.

Gledajući konzumaciju hrane i pića, uočeno je da više od tri puta tjedno 4,3 % djece jede pizzu, pržene krumpiriće, hamburger ili kobasice, njih 27 % jede kolače, krafne ili pite, 31,1 % ih jede čokoladu ili bombone, dok 29,1 % djece više od tri puta tjedno pije sokove s dodanim šećerom. Štoviše, 66,5 % djece ne jede svakodnevno svježe voće, a njih 82,8 % povrće. Iako je poznato da je doručak najvažniji obrok u danu, 22,9 % školske djece u Hrvatskoj ne jede svakodnevno doručak.

Podatci dobiveni ovim istraživanjem su kao poziv za hitnu intervenciju od velike pomoći zdravstvenim djelatnicima i stručnjacima koji se bave problemom debljine, ne samo u smislu liječenja nego i s istaknutim naglaskom na prevenciji.

Publikacije „Europska inicijativa praćenja debljine u djece, Hrvatska 2015./2016. (CroCOSI)“ na hrvatskom i engleskom jeziku možete preuzeti na  sljedećoj poveznici: Europska inicijativa praćenja debljine u djece, Hrvatska 2015./2016.

 

Infografika „Europska inicijativa praćenja debljine u djece, Hrvatska 2015./2016. (CroCOSI)“

 

Infografika  Childhood Obesity Surveillance Initiative, Croatia 2015/2016 na engleskom jeziku

 

Galerija slika: