Rak vrata maternice – epidemiološki podaci

Rak vrata maternice je preventabilna bolest. Cijepljenje protiv HPV-a, najčešćeg uzročnika te bolesti kao i preventivni pregledi koji mogu otkriti premaligne promjene na vratu maternice i rani oblik bolesti doveli su do znatnog smanjenja tereta raka cerviksa u razvijenim zemljama. Međutim, u zemljama srednjeg i niskog stupnja razvoja on je drugi po učestalosti oblik raka kod žena te drugi zloćudni uzrok smrti.

Neki od čimbenika koji su povezani s perzistentnom infekcijom HPV-om te razvojem maligne bolesti uslijed iste, su pušenje, pretilost, dugotrajna upotreba oralne kontracepcije, visok paritet te koinfekcija virusom herpes simplex tip 2, ili virusom HIV-a.

U Hrvatskoj je prema posljednjim dostupnim podacima Registra za rak u 2019. godini dijagnosticirano 268 slučajeva (stopa 12,8/100 000) raka vrata maternice. Javlja se u nešto mlađoj dobi nego druga sijela raka – u 2019. je trećina novooboljelih žena bila mlađa od 50 godina, a prosječna dob prilikom dijagnoze je bila 57 godina.

Prema podacima o smrtnosti, u 2020. godini od raka vrata maternice u Hrvatskoj umrlo je 126 žena (stopa 6,1/100 000), od kojih je 37% bilo mlađe od 60 godina.

Kao i ostale razvijene zemlje, u Hrvatskoj u zadnjih nekoliko godina bilježimo pad incidencije raka vrata maternice, međutim stopa mortaliteta ostaje stabilna.

Slika 1. Trend incidencije i mortaliteta raka vrata maternice u Hrvatskoj, 2001.-2020.

Prema procjenama Europske komisije za 2020. godinu, Hrvatska se nalazi na 11. mjestu od 27 zemalja Europske unije po dobno-standardiziranim stopama (ASR) incidencije i mortaliteta od raka vrata maternice.

Podaci zadnje međunarodne studije o preživljenju od raka (CONCORD-3) pokazuju da se Hrvatska, s petogodišnjim preživljenjem od 63,2% za žene kojima je dijagnoza raka vrata maternice postavljena između 2010. i 2014. godine, nalazi na 20. mjestu od 28 europskih zemalja.

Rak vrata maternice i dalje ostaje značajan javnozdravstveni problem u Republici Hrvatskoj. Svjetska zdravstvena organizacija je u studenom 2020. usvojila Globalnu strategiju za ubrzanje eliminacije raka vrata maternice, pri čemu se eliminacija raka vrata maternice kao javnozdravstvenog problema definira kao stopa manja od 4 oboljele žene na 100 000. U Hrvatskoj, iako je u smanjenju, još uvijek bilježimo znatnu višu stopu što ukazuje na puno prostora za napredak u metodama primarne i sekundarne prevencije raka vrata maternice.