Na Svjetski dan tuberkuloze nastavlja se koncert ToBe Continued

Povodom Svjetskog dana borbe protiv tuberkuloze (TBC) 24. ožujka i ove će se godine održati jedinstveni 24-satni koncert koji će se širom svijeta prenositi putem interneta.

Pristupite besplatno virtualnom međunarodnom koncertu pod nazivom ToBe Continued (TBC) na internetskoj adresi http://www.stazioneditopolo.it/24h-2017/index.html i uživajte u koncertu na kojem će se izvoditi različiti muzički žanrovi – od eksperimentalnih do suvremenih, od klasičnih do jazza i etno glazbe – u vidu polusatnih koncerata bez prekida od ponoći 23. ožujka do ponoći 24. ožujka, tijekom čitavog trajanja Svjetskog dana borbe protiv tuberkuloze.

Pridružite se na ovaj način sponi između kreativnosti i znanosti kojom se podiže svijest o tuberkulozi kako bi se zaustavila epidemija ove izlječive bolesti koja je među 10 svjetskih uzroka smrti.

Izvođači su glazbenici iz Italije, Grčke, Kostarike, Kanade, Austrije, Bjelorusije, Argentine, Rusije, Portugala, Španjolske, Bugarske, Venecuele, Meksika, Irana, Švedske, Latvije, Francuske, Kine, Gruzije, Ujedinjenog kraljevstva, Armenije, Tajlanda, Novog Zelanda, Indonezije, Brazila, Irske, SAD-a i mnogih drugih zemalja diljem svijeta.  Cijeli će se ovaj glazbeni maraton snimiti i zatim postaviti online da zauvijek bude besplatno dostupan. Snimka ovog maratona se svake godine u srpnju pušta na međunarodnom umjetničkom festivalu Postaja Topolove u selu Topolo, Udine, na granici između Italije i Slovenije.

 

24. ožujka – Svjetski dan tuberkuloze

Prema izvještaju Svjetske zdravstvene organizacije, 2015. godine je prijavljeno 6,1 milijuna novih slučajeva tuberkuloze na svijetu, a procjenjuje se da je stvarni broj novih slučajeva bio oko 10,4 milijuna. Zabrinjava procjena da oko 10 % novih slučajeva čini tuberkuloza u djece. Radi procijenjenih 1,8 milijuna smrti od tuberkuloze 2015. godine, ova bolest ostaje među 10 najčešćih uzroka smrti diljem svijeta. Kako tuberkuloza uz pravovremenu dijagnozu i prikladno liječenje ima iznimno nisku smrtnost, radi se o više od milijun nepotrebnih smrti u godini dana.

Dok su u svijetu pokazatelji koji se odnose na tuberkulozu lošiji u usporedbi s onima iz 2014. godine, u Hrvatskoj oni ostaju povoljni. Tako je 2016. godine prijavljeno 450 novooboljelih, što rezultira incidencijom od 10/100 000 stanovnika, čime je zadržana razina iz 2014. godine. Skrivena opasnost manje incidencije leži u manjoj svjesnosti o M. tuberculosis kao mogućem uzročniku bolesti te posljedičnom kasnijem postavljanju dijagnoze. Kako svaki bolesnik u prosjeku zarazi od 10-15 svojih kontakata godišnje, iznimno je važno pravovremeno posumnjati i potvrditi bolest da bi se spriječilo širenje infekcije.

Tuberkuloza se najčešće prenosi s osobe koja boluje od plućne tuberkuloze na drugu osobu putem aerosola koji se stvara kad bolesna osoba kašlje, kiše, pjeva ili govori. Mogućnost da se izložena osoba zarazi ovisi najviše o intenzitetu, učestalosti i trajanju izloženosti bacilima tuberkuloze. Iako tuberkuloza može zahvatiti bilo koji organ u tijelu, najčešća je plućna lokalizacija. Prilikom prvog kontakta s bacilom tuberkuloze nastaje primarni infekt s limfangitisom i regionalnim limfadenitisom, koji u većini slučajeva prolazi neprepoznat. Kod plućne prezentacije bolest započinje nespecifičnim simptomima kao što su gubitak na težini, umor, popodnevna povišena temperatura, noćno znojenje i kašalj. Na početku kašalj ne mora biti produktivan, no progresijom bolesti razvija se iskašljaj koji može biti purulentan ili s primjesama krvi. Bolesnik se najčešće javlja liječniku radi lošeg općeg stanja uz kašalj koji traje nekoliko tjedana.

Izvanplućni oblici bolesti većinom se javljaju prilikom hematogenog rasapa bacila iz plućnog žarišta. Širenjem krvlju bacili mogu uzrokovati tuberkulozu pleure, urinarnog trakta, limfnih čvorova, meninga, kosti i drugih organa. Izvanplućne manifestacije osobito su česte kod HIV (engl. Human immunodeficiency virus) pozitivnih bolesnika kod kojih češće viđamo diseminirane i neuobičajene kliničke oblike bolesti. Klinička prezentacija izvanplućne tuberkuloze ovisi o samom sijelu infekcije i reflektira zahvaćenost pojedinih organskih sustava uz postojanje nespecifičnih simptoma koji se javljaju i kod plućnog oblika. Tako kod tuberkuloze pleure bolesnik osjeća bol u predjelu prsnog koša prilikom dubokog udaha ili kašlja, dok su simptomi urinarnog infekta prisutni kod tuberkuloze bubrega. Potrebno je naglasiti da su simptomi većine sijela tuberkuloze nespecifični pa ih je vrlo lako previdjeti.

Premda se prije sto godina vjerovalo da će se primjenom cjepiva tuberkuloza iskorijeniti, danas je ona nažalost najčešći uzročnik smrti među svim zaraznim bolestima. Stoga je važno podignuti svijest o važnosti ove bolesti, a dan kada se u medijima najviše o njoj govori je Svjetski dan tuberkuloze, koji se svake godine obilježava 24. ožujka. Naime, tog je datuma 1882. godine liječnik Robert Koch iznenadio ondašnju znanstvenu zajednicu objavivši da je otkrio uzročnik tuberkuloze, bakteriju Mycobacterium tuberculosis. Međunarodna unija za borbu protiv tuberkuloze i drugih plućnih bolesti predložila je na stotu obljetnicu tog događaja da se taj datum i službeno proglasi Svjetskim danom tuberkuloze pa se on 24. ožujka obilježava u čitavom svijetu kako bi se skrenula pažnja na značaj ove zarazne bolesti.

Iako postoje brojni programi kojima je cilj eradikacija tuberkuloze, uznemirujuća je činjenica da trećina oboljelih uopće ne dobiva zdravstvenu skrb. Inicijativa „StopTB“ je stoga povodom Svjetskog dana tuberkuloze predstavila kampanju pod naslovom „Ujedinimo se u zaustavljanju tuberkuloze“. Uz moto „Ne možemo si dopustiti da ne znamo za tuberkulozu“, cilj Inicijative je podizanje svijesti javnosti da tuberkuloza, iako izlječiva, još uvijek ima razmjere epidemije, uzrokujući veliki pobol i smrtnost. Širenje tuberkuloze nastoji se spriječiti nizom akcija na globalnoj razini, od ranog otkrivanja bolesti do adekvatnog liječenja i praćenja bolesnika.

Potrebno je razviti svijest da tuberkuloza nije bolest koja se događa nekome drugome, već da svi mi možemo sutra oboljeti. Uz to je važno ukloniti stigmu s oboljelih od tuberkuloze i  umanjiti težinu bolesti koju već osjećaju oni koji su s njom suočeni.

 

Više o podacima o tuberkulozi u Europi i Hrvatskoj možete pročitati ovdje.