Europski tjedan mobilnosti 2018.

Od 2002. svake se godine od 16.-22. rujna održava Europski tjedan mobilnosti  u organizaciji Europske komisije (Glavne uprave za okoliš i Glavne uprave za mobilnost i promet Europske komisije) i nekoliko europskih organizacija (EUROCITIES, ICLEI – Local Governments for Sustainability, Regional Environmental Center for Central and Eastern Europe).

U tom tjednu gradovi promoviraju postojeće strategije i primjere najbolje prakse vezane za održivi promet i mobilnost, razmjenjuju iskustva i promišljaju nove dugoročne mjere usmjerene podizanju kvalitete života građana vezanih za održivo kretanje i mobilnost  poticanjem javne svijesti o potrebi akcije protiv zagađenja u urbanim sredinama, promocanjem prava na zdravi život, te edukacijom građana u cilju poboljšanja kvalitete života u gradu. Obilježavanje „Europskog tjedna mobilnosti“ započelo je projektom „U grad bez mog automobila!“. Margot Wallström, bivša članica Europske komisije za okoliš, ustanovila je 2000. godine europsku inicijativu pod nazivom „Dan bez automobila” u cilju poticanja gradova da pokažu brigu za okoliš. Na taj su dan gradovi trebali ograničiti kretanje motornih vozila u pojedinim dijelovima, poticati korištenje održivih modela kretanja naglašavajući važnost i podizati svijest o tome koliko odabir vrste i modela kretanja građana utječe na očuvanje okoliša.

Ove godine Europski tjedan mobilnosti se promovira kroz temu kombiniraj i kreni (engl. Mix and Move). Osnovna je ideja potaknuti na istraživanje i promišljanje o različitim i najprihvatljivijim mogućnostima prijevoza. Pri tome je vrlo važno imati na umu da odabrani načini prijevoza budu održivi, imaju pozitivan utjecaj na zdravlje, okoliš i pomognu pri uštedi novca. Time se želi smanjiti ukupni broj osobnih automobila na cesti, a samim time i očuvati okoliš i potaknuti pripadnike svih dobnih skupina na redovitu tjelesnu aktivnost korištenjem različitih načina prijevoza, poput hodanja, bicikliranja i sl., posebno za kraća putovanja. Zdravstvene koristi ovakvog multimodalnog pristupa su brojne, osobito kada za kraća putovanja koristimo navedene modele aktivnog prijevoza.

Europski tjedan mobilnosti je najveća kampanja podizanja svijesti o održivoj urbanoj mobilnosti, a aktivno se obilježava u više od 2000 europskih gradova, što dovoljno govori o njenoj važnosti i veličini.

 

Pročitajte i Svjetski dan bez automobila

Dodatne informacije:

Kombiniraj i kreni!

Tijekom Europskog tjedna mobilnosti od 16. do 22. rujna 2018. je u suradnji s HŽ PP na području cijele Republike Hrvatske omogućen besplatni prijevoz bicikala vlakovima kojima je važećim voznim redom propisan prijevoz bicikala! http://www.hzpp.hr/prijevoz-bicikala?m=338&mp=335 . Mogućnost se odnosi na određene putničke i brze vlakove te prigradski prijevoz Grada Zagreba.

Na dionicama pruga na kojima je zbog izvođenja radova prijevoz putnika supstituiran autobusima, putnici neće moći prevesti bicikl. stoga se prije putovanja trebaju informirati o mogućnostima prijevoza bicikla na relaciji na kojoj žele putovati.