Europski tjedan mobilnosti

Europski tjedan mobilnosti obilježava se svake godine od 16. do 22. rujna.

Kampanja Europske komisije potiče male i velike gradove na uvođenje i promicanje održivih prijevoznih sredstava i pozivanje ljudi da iskušaju alternative vožnji automobilom.

Tema je ovogodišnjeg Europskog tjedna „Štedimo energiju“ (engl. Save energy), a slogan „Kombiniraj i kreći se“ (engl. Mix & Move), čime je naglašena važnost štednje energije energetski učinkovitim prometom i kombiniranjem aktivnih oblika kretanja s javnim prijevozom.

Sudjelovanje u obilježavanju Europskog tjedna mobilnosti prilika je za gradove, tvrtke, udruženja građana, škole i druge aktere da predstave alternative trenutačnim transportnim rješenjima i potiču na donošenje novih infrastrukturnih planova, a s ciljem smanjenja zagađenja zraka i unaprjeđenja kvalitete života.

Objavljene su i tematske smjernice za Europski tjedan mobilnosti 2023. koje su u obliku kratkih vodiča podijeljene u pet tematskih područja: javni prijevoz, aktivna mobilnost, smanjenje ovisnosti o automobilu, upravljanje mobilnošću i infrastrukturna rješenja.

Smjernice možete pročitati ovdje.

Detaljnije informacije o Europskom tjednu mobilnosti možete pronaći na poveznici https://mobilityweek.eu.