Svjetski dan hrane – Pravo na hranu za bolji život i bolju budućnost

„Pravo na hranu za bolji život i bolju budućnost“

Svjetski dan hrane svake se godine obilježava 16. listopada u više od 150 zemalja svijeta u spomen na datum kada je 1945. godine u sklopu Ujedinjenih naroda osnovana Organizacija za prehranu i poljoprivredu. Prema Općoj deklaraciji o ljudskim pravima, svaki čovjek ima pravo na hranu, dostojanstven život, slobodu i obrazovanje.

Ovogodišnja tema obilježavanja Svjetskog dana hrane je „Pravo na hranu za bolji život i bolju budućnost“ (Right to foods for a better life and a better future), a pojam „hrana“ označava raznolikost, hranjivost, pristupačnost i sigurnost.

Nakon zraka i vode, hrana je treća najosnovnija ljudska potreba i svatko treba imati pravo na odgovarajuću prehranu. Ipak, više od 2,8 milijardi ljudi u svijetu si to ne može priuštiti. Konzumiranje odgovarajuće prehrane tijekom cijelog života pomaže u sprječavanju pothranjenosti u svim njenim oblicima, kao i niza nezaraznih bolesti i stanja. Neadekvatna prehrana vodeći je uzrok svih oblika malnutricije – pothranjenosti, nedostatka mikronutrijenata i debljine. Iako je proizvodnja hrane dovoljna da se zadovolje potrebe svjetske populacije,  733 milijuna ljudi u svijetu suočava se s glađu zbog različitih razloga poput vremenskih nepogoda, ratnih sukoba, ekonomskih kriza, nejednakosti,  pandemije.

Veća raznolikost hranjivih namirnica trebala bi biti dostupna na našim poljima, na našim tržnicama i na našim stolovima, za dobrobit svih. Tek kada svatko bude uživao ljudsko pravo na odgovarajuću prehranu moći ćemo ostvariti ostala ljudska prava i ciljeve održivog razvoja. Opća deklaracija o ljudskim pravima nacrt je za ravnopravniju i pravedniju budućnost za sve ljude na svijetu. Čak i male promjenama koje možemo napraviti mogu biti značajne za naše zdravlje i okoliš, poput odabira raznolikih, lokalnih uzgojenih i sezonskih namirnica, usvajanjem pravilnih prehrambenih navika, čitanjem i razumijevanjem deklaracije i dodatnih oznaka na pakiranju, smanjenjem otpada od hrane te brigom za sigurnost hrane koju konzumiramo.

U osnovnim školama diljem Republike Hrvatske obilježili smo nacionalni Tjedan školskog doručka čiji datum obilježavanja se veže uz Svjetski dan hrane. Upravo inicijativom poput Tjedna školskog doručka ističe se važnost hranjivog školskog obroka za svako dijete.