Olimpijski laboratorij testira američku govedinu

Znanstvenici u Olimpijskom analitičkom laboratoriju UCLA, poznatom po testiranju elitnih sportaša na zabranjene tvari, usredotočili su se na američku opskrbu mesom u studiji čiji je cilj bio utvrditi mogu li lijekovi koji potiču rast, a koji se koriste kod stoke, dovesti do pada na dopinškom testiranju. Godinu dana dugo istraživanje, koje je vodilo Sveučilište Texas Tech u suradnji s Američkom antidopinškom agencijom (USADA), uključivalo je probir uzoraka govedine, svinjetine i piletine kupljenih u maloprodajnim trgovinama u osam američkih gradova. Rezultati su objavljeni u časopisu Drug Testing and Analysis. Istraživači su koristili iste napredne tehnike koje se obično koriste u sportu, tekućinsku kromatografiju s masenom spektrometrijom visoke rezolucije, kako bi otkrili prisutnost anaboličkih steroida i drugih agensa za rast koji su zabranjeni u sportu. Glavni fokus bile su tvari poput raktopamina (tvar iz skupine β-adrenergičkih agonista) i trenbolona (steroid), ​​koje su dopuštene u američkoj stočarskoj proizvodnji za poticanje rasta mišića i poboljšanje učinkovitosti hrane. Iako su ovi spojevi zabranjeni u Europskoj uniji, dopušteni su u SAD-u pod strogim regulatornim kontrolama. Neki sportaši tvrde da bi kontaminirano meso moglo biti odgovorno za pozitivne rezultate dopinškog testa, što je potaknulo daljnju kontrolu lanca opskrbe hranom.

Ravnateljica laboratorija Elizabeth (Ellie) Ahrens vodila je testiranje. Studija je u nekim uzorcima govedine pronašla niske razine tvari poput raktopamina, trenbolona i estradiola (najvažniji oblik estrogena, glavnog ženskog spolnog hormona). Međutim, svi su bili unutar granica koje su postavila regulatorna tijela, uključujući Američku agenciju za hranu i lijekove (FDA). Većina uzoraka svinjetine i piletine bila je ili bez ostataka ili je pokazivala samo tragove. „Nalazi sugeriraju da su pozitivni testovi koji proizlaze iz konzumacije mesa vrlo malo vjerojatni kada se konzumira u količinama koje su u skladu s tipičnom dnevnom prehranom“, napisali su istraživači. „Ova studija pojačava učinkovitost trenutnih regulatornih praksi u ograničavanju ostataka stimulatora rasta u komercijalnom mesu.“ Istraživanje je u tijeku, a planirane su daljnje analize domaćeg i uvoznog mesa koje se prodaje u SAD-u. (V.B)