24. listopad, Svjetski dan dječje paralize

24. listopada obilježava se kao Svjetski polio dan, s čime se želi svake godine skrenuti pažnju na ovu iznimno opasnu bolest te nanovo naglasiti kako se i dalje ispunjavaju uvjeti za održivost proglašenja Europske regije Svjetske zdravstvene organizacije slobodnom od poliomijelitisa tj. dječje paralize.

Prošlo je više godina od posljednjeg slučaja dječje paralize u Europskoj regiji, koju sačinjavaju 51 država s približno 900 milijuna ljudi (uključuje države Europe i sve države nastale iz bivšeg Sovjetskog saveza).

Tada su tijekom pripreme proglašavanja deklaracije zemalja bez poliomijelitisa sve države članice prikupile dokaze da su eradicirale virus poliomijelitisa na svom području i da je zdravstveni sustav u stanju pravovremeno otkriti eventualni unos virusa iz endemskih krajeva, te spriječiti širenje virusa među pučanstvom.

Time je postignut veliki korak ka globalnoj eradikaciji dječje paralize, koja će, nakon eradikacije velikih boginja 1980. godine, biti druga bolest koja je cijepljenjem iskorijenjena. Američka regija SZO je eliminirala dječju paralizu 1994., Zapadnopacifička regija 2000-te godine, Europska regija SZO 2002. godine, te do globalne eradikacije još predstoji iskorijeniti poliomijelitis u Jugoistočnoazijskoj, Afričkoj i Istočnomediteranskoj regiji SZO.

U Hrvatskoj je cijepljenje protiv dječje paralize uvedeno 1961. godine. Tijekom 1961/62. provedena je masovna kampanja cijepljenja kojom su obuhvaćene sve osobe do 20 godina starosti. Obzirom na ovakav način uvođenja cijepljenja došlo je do upadljivog pada morbiditeta, te je poliomijelitis postao rijetka bolest, a 1989. godine zabilježen je zadnji slučaj poliomijelitisa u Hrvatskoj.

SZO ima posebnu internet stranicu http://polioeradication.org/ posvećenu eradikaciji polija, gdje možete naći dodatne informacije o bolesti i eradikaciji.

Još tijekom tadašnje svečanosti u trenutku proglašenja eradikacije u Europi najviše riječi zahvale uputilo se cjepiteljima, onima koji u okviru rutinskog programa cijepljenja cijepe djecu, te posebno onima koji su uložili dodatni napor da cijepe djecu koja imaju slabiji pristup zdravstvenom sustavu, što podrazumijeva cijepljenje svugdje gdje je to moguće pa i u zabačenim naseljima.

Stoga je ovo i dan kao povod za zahvaliti svim cjepiteljima u Hrvatskoj koji su unazad više od 50 godina doprinijeli ovom velikom uspjehu.

Dakako, proglašenjem eradikacije ne prestaje naš posao.

  • Neophodno je održavati visoki cjepni obuhvat na nacionalnoj razini
  • Kontinuirano se mora pratiti kretanje enterovirusa među stanovništvom, pretragom stolica na enteroviruse – prvenstveno kod djece, te pretraživanjem otpadnih voda na enteroviruse.
  • Obveznim prijavljivanjem, epidemiološkom anketom i virološkom obradom svakog slučaja akutne mlohave kljenuti kod djece.
  • Strogim nadzorom nad poliovirusima pohranjenima u laboratoriju, te
  • Adekvatnim javnozdravstvenim mjerama u slučaju eventualnog unosa “divljeg” poliovirusa iz endemskih krajeva, koje se prvenstveno odnose na aktivno praćenje i traženje oboljelih, zatim poliovirusa među bližim i daljim kontaktima, a prema procjeni dolazi u obzir i dodatno cijepljenje.