I HZJZ svoju olimpijku ima!

Na 20. Zimskim olimpijskim igrama gluhih (2.-12.3.2024., Erzurum, Turska) sudjelovala je i reprezentacija Hrvatske čija je članica naša djelatnica Registra osoba s invaliditetom dr. sc. Ana Vuljanić.

Na Igrama je sudjelovalo oko 600 gluhih sportaša iz 36 zemalja, a natjecali su se u 6 sportova; alpsko skijanje, curling, skijaško trčanje, snowboard, futsal i šah.

U muškom dijelu natjecanja reprezentativci Hrvatske (GM Zlatko Klarić, IM Branko Vujaković, FM Bogdan Božinović, MK Toni Vujčić i MK Goran Cechi) osvojili su prvu zlatnu olimpijsku medalju na zimskim olimpijskim igrama gluhih. Druga hrvatska medalja osvojena je u pojedinačnom natjecanju u brzopoteznom šahu, gdje je FM Bogdan Božinović zauzeo 2. mjesto u konkurenciji 60-tak natjecatelja.

Ana je sudjelovala u tri šahovske discipline, a najbolji rezultat ostvaren je u disciplini rapid mještovito gdje je reprezentacija zauzela 4. mjesto. U klasičnom ekipnom ženskom dijelu natjecanja, igrajući na 1. ploči Hrvatske ostvarila je do sada najveće postignuće gdje je jedina, uz aktualnu olimpijsku prvakinju iz Ukrajine intermajstoricu Tetianu Baklanovu, natjecanje završila bez poraza (2 pobjede i 4 remija).

Anini sportski uspjesi i izvrsnost u radu još jednom pokazuju da je osobama s invaliditetom potrebno pružiti jednake mogućnosti u svim aspektima života. Tako i Hrvatski zavod za javno zdravstvo nastoji promovirati uvažavanje specifičnih potreba osoba koje proizlaze iz invaliditeta te stvoriti povoljno okruženje za izjednačavanje njihovih mogućnosti i ostvarenje temeljnih prava.