Prevencija padova

Povodom jučerašnjeg Svjetskog dana osteoporoze, donosimo vam nekoliko informacija o padovima i važnosti njihove prevencije.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije svake godine pad doživi jedna trećina osoba starijih od 65 godina, a učestalost padova se povećava s dobi. U Hrvatskoj su padovi vodeći uzrok smrtnosti i bolničkog liječenja od ozljeda u starijih osoba. Najčešći uzroci bolničkog zbrinjavanja starijih osoba uslijed pada su prijelom kuka, traumatska ozljeda mozga te ozljede ruku.

Rizični čimbenici za nastanak padova u starijoj dobi su mnogobrojni:

 • starija dob
 • ženski spol
 • poremećaji ravnoteže
 • oslabljen vid i sluh
 • bolesti koštanog, mišićnog i živčanog sustava
 • osteoporoza
 • druge kronične bolesti

Povećanom riziku od padova pridonosi nedovoljna tjelesna aktivnost, nepravilna prehrana, konzumacija alkohola i uzimanje pojedinih lijekova.

Zbog straha od padova, starije osobe ponekad izbjegavaju tjelesnu aktivnost i kretanje. Treba naglasiti kako je kretanje važno za zdravlje koštano mišićnog i kardiovaskularnog sustava te značajno doprinosti prevenciji padova i ozljeda. Svakodnevne tjelesne aktivnosti potrebno je izvoditi na siguran način, u cilju zaštite vlastitog zdravlja i sprečavanja padova.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo u suradnji s Ministarstvom zdravstva prije nekoliko godina izradio je edukacijski materijal namijenjen osobama zrele i starije životne u cilju smanjenja padova i njihovih posljedica. Letak sadrži praktične smjernice o tome kako smanjiti vjerojatnost padova:

 1. Redovitim kontrolama vlastitog zdravlja
 2. Usvajanjem zdravih navika
 3. Pridržavanjem savjeta za veću stabilnost kod kretanja
 4. Promjenama u vlastitom domu i okruženju koje doprinose sigurnosti

 

Za detalje i preporuke, letak možete preuzeti ovdje.