Što smo dosad zabilježili u praćenju gripe tijekom 2021. u Hrvatskoj

Referentni centar Ministarstva zdravstva za virološku dijagnostiku infekcija dišnog sustava

Kod nas je prvi slučaj SARS-CoV-2 infekcije dokazan 25. veljače 2020. godine. U to je vrijeme trajalo uobičajeno razdoblje aktivnog praćenja gripe, koje završava s 20. tjednom u godini i još su se neko vrijeme redovito detektirali novi slučajevi gripe. Međutim, kako je ta sezona završila, a COVID-19 pandemija nije posustala, detekcija slučajeva gripe se značajno smanjila. U 40. tjednu te 2020. godine kao i inače započelo je razdoblje aktivnog praćenja gripe, ali je zahtjeva za laboratorijsku detekciju bilo višestruko manje nego prethodnih sezona zbog velikog broja COVID-19 slučajeva. Do 20. tjedna 2021. godine nije bio potvrđen niti jedan slučaj gripe među testiranima, koji su uglavnom imali karakterističnu kliničku sliku nalik gripi i negativan nalaz na SARS-CoV-2.

Višestruki su razlozi zbog kojih gripa nije potvrđena tijekom prethodne sezone. Posebno bi trebalo istaknuti javnozdravstvene mjere koje su uvedene kako bi se smanjilo širenje novoga koronavirusa, a one između ostalih uključuju nošenje maski za lice, pranje ili dezinfekciju ruku te izbjegavanje bliskih kontakata. To je, naravno, utjecalo na širenje virusa gripe kao i ostalih respiratornih virusa koji se šire istim putevima prijenosa. Tu je potrebno istaknuti da smo, čim je nastupilo popuštanje prvih mjera (tzv. lockdown), u male djece koja nisu podlijegala obavezi nošenja maski, a vratila su se u kolektive (vrtiće i škole) uočili pojavu akutnih infekcija dišnoga sustava praćenih karakterističnim simptomima. U njihovim uzorcima su detektirani razni respiratorni virusi, poput adenovirusa, virusa parainfluence te respiratornog sincicijskog virusa (RSV). RSV se inače pojavljuje u istom razdoblju kao i virus influence, dakle od studenog do svibnja. Međutim, 2021. godine prvi slučajevi su zabilježeni u veljači, uz značajan broj slučajeva RSV infekcija zabilježenih tijekom ljetnih mjeseci.

Dvije hrvatske bolnice koje su iskazale interes (Opća bolnica Zabok i KBC Split) uključile su se 2021. godine u sklopu SARI surveillance mreže u ECDC SARI surveillance projekt, tijekom kojega je u bolesnika sa simptomima karakterističnima za SARI (eng. Severe Acute Respiratory Infection) određivana prisutnost SARS-CoV-2 i virusa influence. Međutim, niti u jednom slučaju tijekom uobičajenog razdoblja praćenja gripe nismo dokazali virus influence, dok je bilo 1760 potvrđenih SARI COVID-19 slučajeva.

Rezultati virološke dijagnostike gripe koja se već dugi niz godina provodi u sklopu RC-a Ministarstva zdravstva za virološku dijagnostiku infekcija dišnog sustava daju uvid u epidemiološku sliku gripe u Hrvatskoj. Poznavanje pojave i kretanja respiratornih virusa, uključujući virus influence važno je za planiranje i provođenje odgovarajućih općih i specifičnih preventivnih mjera u svrhu kontrole njihova širenja (kao npr. cijepljenje, seroprofilaksa, različite preporuke). U NRL-u se virus gripe uzgaja u staničnoj kulturi te u oplođenim kokošjim jajima i izolirani sojevi  zabilježeni u aktualnoj sezoni se šalju u Referentni laboratorij SZO za influencu Londonu čime RH sudjeluje u odabiru sojeva za cjepiva protiv gripe za narednu sezonu.

Zahvaljujući dobroj suradnji između laboratorija unutar nacionalne mreže COVID laboratorija potvrđen je prvi ovogodišnji slučaj gripe, koji je prvo dokazan u Klinici za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” te dostavljen u NRL HZJZ-a na potvrdu i dodatnu karakterizaciju. Za sve do sada dokazane slučajeve utvrđeno je da su uzrokovani virusom influence A. Prvi su slučajevi bili povezani s boravkom na jadranskoj obali. Do sada smo dokazali ukupno 175 slučajeva gripe i većina je tipizirana kao AH3, a samo su dva slučaja H1N1pdm09.

Pravovremeno donošenje javnozdravstvenih preporuka koje utječu na širenje respiratornih virusa i njihovo provođenje može značajno utjecati na razvoj potencijalne epidemije gripe jer se putovi prijenosa virusa influence i novog koronavirusa preklapaju.

Aktivnost virusa influence prošle je sezone bila na međusezonskoj razini te je u sadašnjoj situaciji, a kako trenutno bilježimo velik broj slučajeva SARS-CoV-2 infekcija teško je procijeniti razinu aktivnosti virusa influence. Preostaje nam da intenzivno pratimo daljnju aktivnost ovih virusa te provodimo odgovarajuće mjere uobičajene za sezonu gripe.

Visok odaziv na cijepljenje protiv gripe mogao bi za zdravstveni sustav biti posebno važan jer su se tijekom prošle sezone bio uglavnom detektirali samo slučajevi COVID-19, dok bi u ovoj sezoni u isto vrijeme mogli biti prisutni SARS-CoV-2, RSV i virus influence što bi moglo stvoriti dodatan pritisak na zdravstveni sustav.

irena.tabain@hzjz.hr