Svjetski dan hipertenzije – „Saznajte koliki je Vaš krvni tlak“

„Svibanj – mjesec mjerenja krvnog tlaka“

Obilježavanje Svjetskog dana hipertenzije inicirala je  Svjetska liga za borbu protiv hipertenzije 2005. godine, od kada se redovito obilježava s ciljem podizanja svijesti, informiranja i edukacije opće populacije o prevenciji, otkrivanju i liječenju hipertenzije te posljedično prevenciji moždanog udara, srčanog udara, drugih srčanih i bubrežnih bolesti.

Tema obilježavanja Svjetskog dana hipertenzije – 17. svibnja je  „Saznajte koliki je Vaš krvni tlak“,  kako bi se naglasila važnost mjerenja i kontrole krvnog tlaka i podigla razina svjesnosti opće populacije o veličini problema hipertenzije, kao i mogućnostima prevencije.

Od prošle godine se i cijeli mjesec svibanj proglašava „Mjesecom mjerenja krvnog tlaka“. Ovu globalnu kampanju vodi također Svjetska liga za borbu protiv hipertenzije u suradnji s Međunarodnim društvom za hipertenziju. Svrha ove javnozdravstvene kampanje je rano otkrivanje visokog krvnog tlaka, povećati svjesnost o potrebi kontrole krvnog tlaka i dostupnost mjerenja širokoj populaciji, kako bi se ranim otkrivanjem i liječenjem povišenog krvnog tlaka spriječile posljedice po zdravlje.

Povišeni krvni tlak ili hipertenzija je tiha podmukla bolest, koja godinama ne mora pokazivati nikakve simptome, dok se ne razviju oštećenja ciljnih organa. Hipertenzija predstavlja globalnu epidemiju  i vodeći čimbenik rizika za smrtnost i dizabilitet na globalnoj razini. Prema procjenama 18% svih smrti  na razini svijeta pripisivo je hipertenziji (oko 9,4 milijuna ljudi).   Četiri od deset  odraslih osoba  iznad 25 godina u svijetu ima povišeni krvni tlak. Nažalost, gotovo  50% osoba s hipertenzijom ne zna da ima povišeni krvni tlak, a pola onih koji znaju za svoj povišeni tlak ne poduzimaju ništa, odnosno niti se liječe medikamentima, niti mijenjaju štetne životne navike. To znači da 75% populacije s povišenim krvnim tlakom na razini svijeta, ima veliki rizik za razvoj bolesti srca, moždani udar, bolesti bubrega i iznenadnu srčanu smrt.  Jedan od razloga tako lošoj kontroli hipertenzije je što ljudi nisu svjesni da imaju povišeni tlak.  Naime, mjerenje tlaka je osnova kako u postavljanju dijagnoze tako i u praćenju učinka terapije.  Stoga je i tema ovogodišnje Svjetskog dana hipertenzije „Saznajte koliki je Vaš krvni tlak“. Danas je vrlo jednostavno mjeriti krvni tlak, bilo kod liječnika ili uređajima za kućno samomjerenje tlaka, međutim treba podići razinu svijesti  opće populacije  o važnosti mjerenja i kontrole krvnog tlaka.  Preporuka je Svjetske lige za hipertenziju da svatko provjeri svoj krvni tlak barem jednom godišnje, a osobe koje boluju od hipertenzije prema preporuci liječnika.

Vrijednosti krvnog tlaka treba snižavati ispod 140/90 mmHg.

Povišen arterijski tlak je glavni nezavisni čimbenik rizika za kardiovaskularni pobol i smrtnost. U Hrvatskoj su kardiovaskularne bolesti glavni uzrok smrtnosti. U 2016. godini bile su uzrok smrti u 45% slučajeva, umrlo je ukupno 23190 osoba, 13136 žena i 10054 muškaraca. Visoka je i prevalencija hipertenzije, prema istraživanju EH-UH provedenim 2005.g. iznosi 37% (M 35,2% , Ž 39,7)što znači da svaki treći odrasli stanovnik ima vrijednosti arterijskoga tlaka > 140/90 mmHg.

Iako je hipertenzija povezana s izbježivim rizičnim čimbenicima i postoje učinkoviti lijekovi za njezino liječenje,  istraživanja pokazuju da je ona loše kontrolirana u stanovništvu. Istraživanjima provedenim u Hrvatskoj 2003. g. (HZA) hipertenzija je zabilježena u 45,6% muškaraca i 43% žena odrasle dobi. Od toga je svega 58,6 % stanovnika svjesno svoje arterijske hipertenzije, od njih se liječi 48,4 %, a samo 14,8 % njih ima kontrolirani tlak.

Stoga je važno jačanje svijesti stanovništva o problemu i posljedicama hipertenzije, mogućnostima prevencije, kontrole i liječenja, a kroz cijeli mjesec svibanj preporučuje se organizirati edukativne javnozdravstvene aktivnosti.

Bitno je naglasiti da se na rizike za razvoj visokog krvnog tlaka može  utjecati promjenom štetnih životnih navika:

  • smanjenjem unosa soli
  • uravnoteženom  pravilnom prehranom
  • prestankom pušenja
  • izbjegavanjem prekomjernog pijenja alkohola
  • redovitom tjelesnom aktivnosti
  • održavanjem normalne tjelesne težine.

Svjetska zdravstvena organizacija procjenjuje da je nepravilna prehrana odgovorna za oko 50% hipertenzija, tjelesna neaktivnost za oko 20% i pretilost za oko 30% svih hipertenzija.

Isto tako važno je redovito kontrolirati krvni tlak, a kod povišenog tlaka redovito uzimati lijekove prema preporuci liječnika.