Obilježen Svjetski dan srca 2018.

Ove je godine središnje obilježavanje Svjetskog dan srca održano u subotu, 29. rujna, na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu, uz slogan „Moje srce, tvoje srce, za sva naša srca!“, u organizaciji Gradskog ureda za zdravstvo i Zaklade Hrvatska kuća srca, a uz sudjelovanje Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Hrvatskog kardiološkog društva, Hrvatske udruge kardioloških medicinskih sestara, Udruge StEPP, Klinike za srce i krvne žile KBC-a Zagreb, Poliklinike za prevenciju i rehabilitaciju kardiovaskularnih bolesti Srčana, Klinike za kardiovaskularne bolesti Magdalena, Udruge za prevenciju prekomjerne težine i Kluba mladih Gradskog društva Crvenog križa.

Građanima je bilo dostupno mjerenje arterijskog tlaka uz otkrivanje fibrilacije atrija, savjetovanje liječnika, nutricionističko savjetovanje i izračun indeksa tjelesne mase, mjerenje CO u izdahnutom zraku te provođenje Fagerstromovog testa za procjenu ovisnosti o nikotinu, prezentacija rada telekardioloških uređaja i mogućnost snimanja EKG-a, edukacija o kardiopulmonalnoj reanimaciji „Oživi me“ i radionica za najmlađe Obećaj svome srcu! Građani su dobili edukacijske materijale: letak Svjetskog dana srca 2018, Manje soli više zdravlja, Čuvajmo zdravlje srca i krvnih žila, Smanjite unos soli, Kontrolirajte krvni tlak, Spriječite srčani i moždani udar, Recimo NE pušenju i duhanskom dimu, a imali su priliku i posavjetovati se sa stručnjacima. Kao i svake godine, odazvao se velik broj naših sugrađana.

Prethodno je, 27. rujna 2018. g., u prostorijama Zaklade Hrvatska kuća srca održana tiskovna konferencija povodom Svjetskog dana srca, na kojoj su okupljene pozdravili akademik Davor Miličić, upravitelj Zaklade „Hrvatska kuća srca“, Ana Ljubas, mag. sestrinstva, predsjednica Hrvatske udruge kardioloških medicinskih sestara, doc. dr. sc. Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i dr. sc. Vjekoslav Jeleč, izaslanik gradonačelnika Grada Zagreba.

Epidemiološke podatke o kardiovaskularnim bolestima je iznijela prim. Verica Kralj iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, o bolestima srca kao najčešćim i najskupljim komplikacijama šećerne bolesti je govorila Zrinka Mach, predsjednica Hrvatskog saveza dijabetičkih udruga, a rezultate Projekta Čuvari srca je prikazao akademik Davor Miličić. Ivana Portolan Pajić iz Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba je govorila o radu zaklade i aktivnostima Svjetskog dana srca, dok je dr. Hrvoje Jurin, voditelj Radne skupine mladih kardiologa Hrvatskog kardiološkog društva opisao arterijsku hipertenziju i fibrilaciju atrija kao dvije strane iste medalje.

Uz to su se predstavnice Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, dr Ivana Brkić Biloš i dr Verica Kralj, 28. rujna pridružile obilježavanju Svjetskog dana srca u Zavodu za javno zdravstvo karlovačke županije u Karlovcu.