Svjetski dan moždanog udara

Moždani udar je globalna epidemija koja ugrožava živote, zdravlje i kvalitetu života.

Svjetski dan moždanog udara se i ove godine obilježava 29. listopada. Cilj teme kampanje „Potpora za život nakon moždanog udara“ (#UpAgainAfterStroke – #OporavitiSeNakonMoždanogUdara) je podizanje svijesti javnosti o ključnim problemima i potrebama oboljelih od moždanog udara i osoba koje skrbe za oboljele, a sve da bi se postigla najbolja moguća kvaliteta života nakon moždanog udara.

Moždani udar je među vodećim uzrocima smrti u svijetu, ali to je samo dio priče!

Ponekad je najteži dio moždanog udara osjećaj usamljenosti.

  • 80 milijuna ljudi na svijetu je preboljelo moždani udar
  • 50 milijuna preživjelih žive s nekim oblikom trajne invalidnosti.

Ako ste preboljeli moždani udar ili se brinete o nekome kome se to dogodilo, jedno  je sigurno – niste sami! Zatražite potporu svojih bližnjih, lokalne zajednice, profesionalaca iz zdravstva i odgovarajućih institucija.

U Hrvatskoj je moždani udar kao i u Europi na drugom mjestu prema smrtnosti sa 6.147 umrlih 2017. godine odnosno 11,5 % svih umrlih. Od toga je umrlih muškaraca 2.561 (9,9 % svih umrlih muškaraca) a umrlih žena 3.586 (13 % svih umrlih žena). Godišnje se u Hrvatskoj zbog moždanog udara liječi od 12.000 do 13.000 osoba.

Posljednjih petnaestak godina (od 2000. do 2014. g.) je prisutan pozitivan trend smanjenja smrtnosti od cerebrovaskularnih bolesti (moždani udar) u Hrvatskoj, sa 176 na 92,5/100.000), što je izraženije za dobnu skupinu 0-64 godine (46,4 %). Standardiziranom stopom smrtnosti od 92,5/100.000 Hrvatska se prema mortalitetu od cerebrovaskularnih bolesti nalazi među zemljama iznad prosjeka europske regije koji iznosi 83,8/100.000, dok je prosjek za zemlje EU-a 43,6/100.000, a raspon stopa za zemlje EU je od 23-157/100.000 (Francuska-Bugarska).

Budući da je moždani udar u Hrvatskoj na drugom mjestu po smrtnosti, a time i važan javnozdravstveni problem, Hrvatsko društvo za prevenciju moždanog udara i Hrvatski zavod za javno zdravstvo pokreću javnozdravstvenu kampanju “Pobijedi vrijeme#spasi mozak” u cilju podizanja osviještenosti populacije o moždanom udaru: čimbenicima rizika, mogućnostima prevencije, simptomima i ranom prepoznavanju, odgovarajućem i pravovremenom liječenju te rehabilitaciji.

Više informacija o kampanji doznajte na web stranici: www.mozdaniudar.hr/pobijedivrijeme/

Obilježavanjem ovog dana se također naglašava činjenica da je moguće spriječiti moždani udar, ali i postići oporavak oboljelih i povećati kvalitetu života ako znamo činjenice o moždanom udaru: uzrok i simptome,  kako smanjiti rizik, te ako uz to postoji odgovarajuća kvalitetna zdravstvena skrb, njega i potpora kao i okruženje koje potiče zdravo ponašanje.

Važne preporuke:

Izvor: http://www.worldstrokecampaign.org/