Svjetski dan šećerne bolesti – 14. studenog 2016. – „Pogledaj dijabetes u oči“

Svjetski dan šećerne bolesti je najveća kampanja podizanja svijesti o šećernoj bolesti još od 1991. godine, kada su je Međunarodna dijabetička federacija – International Diabetes Federation (IDF) i Svjetska zdravstvena organizacija pokrenule kao odgovor na sve izraženiji problem šećerne bolesti i opterećenja koje ova bolest predstavlja na pojedince, njihove bližnje i društvo u cjelini.

Tema Svjetskog dana šećerne bolesti 2016. je „Pogledaj dijabetes u oči“, a aktivnosti i prigodni materijali su posvećeni promicanju važnosti ranog otkrivanja šećerne bolesti u cilju rane dijagnoze i liječenja te smanjenja rizika razvoja teških komplikacija.

  • Rano otkrivanje šećerne bolesti važno je za smanjenje rizika razvoja komplikacija i lakši tijek bolesti.
  • Rano otkrivanje komplikacija šećerne bolesti je neizostavni dio skrbi svih osoba sa šećernom bolesti (bez obzira na tip bolesti).

Stoga odredite svoj rizik za obolijevanje od šećerne bolesti tipa 2, provjerite svoje vrijednosti šećera u krvi, a ako ste osoba s već dijagnosticiranom šećernom bolešću, svakako obavite pregled da bi se ustanovilo jesu li se neke od komplikacija već razvile i kako ih možete spriječiti ili odgoditi.

Više pročitajte na: http://www.idf.org/wdd-index/ i http://www.hzjz.hr/sluzbe/sluzba-za-epidemiologiju/odjel-za-nadzor-i-istrazivanje-ne-zaraznih-bolesti/odsjek-za-dijabetes-s-registrom-osoba-sa-secernom-bolesti/

 

Prevencija šećerne bolesti: gestacijski dijabetes i dojenje

 

Gestacijski dijabetes je metabolički poremećaj u trudnoći koji kod majke nosi rizik razvoja šećerne bolesti nakon porođaja. Taj je rizik sedam puta veći nego kod žena s urednim vrijednostima šećera u krvi tijekom trudnoće. Kod žena s povješću gestacijskog dijabetesa se razvoj dijabetesa moze prevenirati u razdoblju nakon porođaja. Općeprihvaćene metode prevencije su održavanje ili gubitak tjelesne težine, dijeta i fizička aktivnost. No i dojenje predstavlja učinkovitu metodu i odgađa vrijeme pojave dijabetesa za 10 godina u odnosu na žene koje ne doje. Dužina dojenja je također bitna, pa žene koje doje tri ili više mjeseci imaju manji rizik za razvoj dijabetesa od žena koje doje kraće.

Dojenje tako, osim svih dobrobiti koje pruža za dijete, štiti i majke od pojave šećerne bolesti kasnije tijekom života.

dm2-upitnik-za-procjenu-rizika

 

Održane tribina i konferencija za medije povodom Svjetskog dana šećerne bolesti

Dnevne novine 24sata i portal Zdrava Krava u suradnji s Danskim veleposlanstvom i Hrvatskim savezom dijabetičkih udruga organizirali su 10. studenog tribinu “Gubimo li bitku s dijabetesom”. Tribinu je otvorio Veleposlanik Kraljevine Danske u Republici Hrvatskoj Anders Christian Hougård.

Tribinu je vodila Nevena Rendeli, a o borbi s dijabetesom i pristupu ovom zdravstvenom problemu u Hrvatskoj govorili su dr. Ivan Bekavac, zamjenik ministra zdravstva, dr.sc. Tamara Poljičanin (Hrvatski zavod za javno zdravstvo), doc.dr.sc. Dario Rahelić (Društvo za dijabetes i bolesti metabolizma Hrvatskog liječničkog zbora, Međunarodna dijabetička federacija), dr. Tereza Šarić (Promeritus savjetovanje), Sandra Bršec Rolih (Hrvatski saveza dijabetičkih udruga, Međunarodna dijabetička federacija), prof.dr. Lea Smirčić-Duvnjak (Sveučilišna Klinika Vuk Vrhovac, KB Merkur) i prim. Vjekoslava Amerl Šakić (KoHOM).

Na tribini su analizirani aktualni problemi i mogućnosti unapređenja sustava, kvalitete skrbi te kvalitete života osoba sa šećernom bolešću. Stručnjaci su naglasili važnost prevencije bolesti ali i ranog otkrivanja obzirom na i dalje velik broj bolesnika kod kojih se bolest otkriva kasno kada je već započeo razvoj kroničnih komplikacija bolesti, a mogućnosti liječenja su manje. Prilikom skrbi potrebno je slijediti smjernice no istovremeno ovisno o svakom pojedinom pacijentu individualizirati pristup kako bi se postigao najbolji mogući učinak na zdravlje bez eventualno negativnih učinaka na druge organske sustave te dokidanja kvalitete života bolesnika. Između ostalog naglašena je važnost informatizacije cjelokupnog sustava i unapređenja Registra oboljelih a analizirani su i troškovi liječenja koji su prema podacima iz 2009. godine iznosili gotovo 12 posto rashoda Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje.

Istim povodom, a ususret obilježavanju Svjetskog dana šećerne bolesti, Hrvatski savez udruga osoba sa šećernom bolešću održao je 13. studenog konferenciju za tisak na kojoj su sudjelovali nositelji vlasti, stručni predstavnici te predstavnici osoba sa šećernom bolešću.

Na konferenciji su sudjelovali predstavnici HZZO-a, HZJZ-a, Hrvatskog društva za dijabetes i bolesti metabolizma, Referentnog centra za dijabetes i bolesti metabolizma MZ, Sveučilišne klinike „Vuk Vrhovac“ KBC Merkur, Koordinacije hrvatskih obiteljskih liječnika – KoHOM-a te HSDU.

Dr. sc. Tamara Poljičanin (Hrvatski zavod za javno zdravstvo), doc.dr.sc. Dario Rahelić (Društvo za dijabetes i bolesti metabolizma Hrvatskog liječničkog zbora, Međunarodna dijabetička federacija), prof.dr. Lea Smirčić-Duvnjak (Sveučilišna Klinika Vuk Vrhovac, KB Merkur) i prim. Vjekoslava Amerl Šakić (KoHOM) odgovarali su na pitanja u svezi stanja provedbe Nacionalnog programa zdravstvene zaštite osoba sa šećernom bolešću koji je trenutno u kraćem zastoji kod su za predstavnike osiguravatelja pitanja uglavnom bila upućenu u svezi mogućnosti ostvarivanja prava oboljelih te mogućnosti i plana uvođenja novih farmaka i pomagala na osnovne liste. Nakon konferencije obilježavanje se je nastavilo u Maloj dvorani Doma sportova sa održavanjem sajma zdravlja i humanitarnom utakmicom –  DiaEuro HR tim (osobe s dijabetesom) vs Glumci u gostima te formiranjem plavog kruga – simbola šećerne bolesti.