Svjetski dan sjećanja na žrtve prometnih nesreća

Svjetski dan sjećanja na žrtve prometnih nesreća (World Day of Remembrance) obilježava se treće nedjelje u studenom.

Pod sloganom „Zapamti Podrži Djeluj“ (engl. „Remember Support Act“), cilj obilježavanja je sjećanje na ljude koji su izgubili živote ili su teško ozlijeđeni u prometnim nesrećama.

Cilj Svjetskog dana također je i pružanje podrške žrtvama cestovnog prometa i njihovim obiteljima, s naglaskom na:

·         sjećanje na sve ljude koji su izgubili živote ili su teško ozlijeđeni u prometnim nesrećama

·         prepoznavanje važnosti hitnog medicinskog zbrinjavanja

·         bolju provedbu zakonskih odredbi u slučaju izazivanja prometne nesreće

·         davanje kvalitetnije podrške žrtvama prometnih nesreća i njihovim obiteljima

·         promicanje znanstveno utemeljenih inicijativa za sprječavanje prometnih nesreća, odnosno smrti i ozljeda na cestama.

Svake godine u svijetu u prometnim nesrećama smrtno strada 1,35 milijuna ljudi te su one vodeći uzrok smrti djece i mladih od 5 do 29 godina. Osim toga, prometne nesreće na godišnjoj razini uzrokuju 20 do 50 milijuna ozljeda bez smrtnog ishoda, što dovodi do teškog invaliditeta i nesposobnosti za rad.

Od 2013. do 2022. godine na hrvatskim su se cestama dogodile 320 044 prometne nesreće. U tim je nesrećama nastradalo 138 960 osobe: poginulo je 3080 osoba, teško je ozlijeđeno 26 889 osoba, a 108 991 osobe su lakše ozlijeđene.

Sigurnost cestovnog prometa u Republici Hrvatskoj prema statističkim pokazateljima iz godine u godinu bilježi trend poboljšanja.

Prema podacima Ministarstva unutarnjih poslova, u Hrvatskoj je 2022. godine u prometnim nesrećama smrtno stradalo 275 osoba.

U skladu s tendencijom daljnjeg smanjenja smrtnosti na našim cestama izrađen je šesti Nacionalni plan sigurnosti cestovnog prometa za razdoblje 2021.-2030. godine.[1] Donijela ga je Vlada Republike Hrvatske 29. srpnja 2021. godine te je s tim datumom i stupio na snagu.

Plan je usklađen sa svjetskim i europskim smjernicama iz područja sigurnosti cestovnog prometa.

Opći cilj Nacionalnog plana sigurnosti cestovnog prometa do 2030. godine usmjeren je na ostvarenje 50 % smanjenja broja osoba poginulih u prometnim nesrećama i broja teških prometnih nesreća u cestovnom prometu.

[1] https://mup.gov.hr/UserDocsImages/2022/06/NPSCP_hr_web.pdf