Drugi dan Nacionalne konferencije za smanjenje unosa soli

U narednih nekoliko godina unos soli trebao bi pasti s 10 na 6 grama po osobi

Poticanje proizvodnje hrane s manjim udjelom kuhinjske soli u prehrambenoj industriji, uvođenje zakonske regulative obaveznog i dodatnog navođenja udjela kuhinjske soli na svim prehrambenim proizvodima te smjernice i aktivnosti Ministarstva zdravlja u provedbi Strategije o smanjenju unosa kuhinjske soli u Republici Hrvatskoj bile su glavne teme današnjeg drugog dana Nacionalne konferencije za smanjenje unosa soli koja je okupila brojne stručnjake, ali i predstavnike proizvođača, posebno pekarske industrije.

  • Dokazano je da samo tri kriške kruha, koje u prosjeku teže oko 150 grama, sadrže oko tri grama soli što je gotovo polovica preporučenog dnevnog unosa soli. Takva skrivena sol nalazi se i u brojnim drugim proizvodima zbog čega se nametnula potreba da se na neki način zaštiti krajnjeg potrošača, ne samo zakonskom regulativom prema proizvođačima nego i   konkretnim navođenjem udjela kuhinjske soli na svim prehrambenim proizvodima. Što zbog loše navike, ali i tzv. skrivene soli u proizvodima, dnevna potrošnja soli u prosječnog Hrvata je gotovo 10 grama na dan. Cilj nam je, a u skladu sa Strategijom smanjenja unosa soli, za nekoliko godina taj iznos prepoloviti – rekao je dr. sc. Vedran Poljak, voditelj Službe za ekologiju u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo te dodao kako samo apeliranje nije dovoljno. Potrebno je potrošače svakodnevno upozoravati na štetnosti prekomjernog unosa soli, ali i na jedan poseban način dodatno obilježavati proizvode jer je dokazano da sama deklaracija nije dovoljna. Upravo iz tog razloga, na apeliranje Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo o štetnosti unosa šećera, soli i  zasićenih masnih kiselina, pokrenuta je inicijativa za uvođenje posebne oznake, jamstvenog žiga  „Živjeti zdravo“, koji jamči da namirnice  imaju sastav preporučljiv za pravilnu prehranu.  Cilj je potaknuti i dati mogućnost svim potrošačima da koristeći proizvode označene tim znakom promijene prehrambene navike i osiguraju pravilniju prehranu, a proizvođačima da se usmjere u razvoj i reformulaciju svojih proizvoda prema zdravijem pravcu.

 

 

 

 

Tagovi