Izvještaj sa radionice o mikrobnoj genomici

U tjednu od 02. do 06. svibnja 2023. konzorcij projekta HERA 2 održao je prvu stručnu radionicu o mikrobnoj genomici. Medicinski fakultet Sveučilišta na Kreti, koji je predstavljao Nacionalnu organizaciju za javno zdravstvo Grčke (EODY), organizirao je navedenu radionicu u svrhu razmjene znanja između svih partnera konzorcija, a predavanja koja su održali mikrobiolozi i stručnjaci za sekvenciranje cijelog genoma (whole genome sequencing- WGS) bila su otvorena za lokalnu studentsku zajednicu. Znanstvena program radionice uključivao je seminare o aktualnim temama u javnom zdravstvu, primjerice o antimikrobnoj rezistenciji kao i demonstracije alata koji omogućuju analizu podataka u slučaju izbijanja epidemije.

Praktični panel o obradi podataka i tijeku analize sekvenciranja nove generacije imao je za cilj poboljšati nadzor nad epidemijama što je jedan od ključnih ciljeva projekta HERA 2. Osim praktičnog znanstvenog osposobljavanja koje je bilo vrlo dobro prihvaćeno od strane 35 sudionika, predstavnici konzorcija uspješno su se okupili u interaktivnoj radionici kako bi raspravili o strateškom i operativnom planiranju sljedećih koraka. Uz zadatke upravljanja potrebne za učinkovito povećanje protočnosti nacionalnih analiza, radionica je potaknula i razmjenu između svih sudjelujućih institucija iz Austrije (AGES), Hrvatske (HZJZ), Grčke (EODY) i Mađarske (NNK). Dnevni red obuhvaćao je raspravu o preliminarnim rezultatima nedavnog istraživanja o evaluaciji WGS i RT-PCR kapaciteta u državama konzorcija, kao i detaljno planiranje eksperimentalnog dizajna nadolazećih pilot studija. Izgradnja sinergije za konsolidaciju nacionalnih infrastruktura i znanja nužna je za daljnje ispunjavanje važnih ciljeva projekta, jačanje međunarodne suradnje i pripremu za buduće hitne situacije u javnom zdravstvu.

HERA 2 je sufinancirana od strane Europske izvršne agencije za zdravlje i digitalno gospodarstvo (HaDEA) u okviru programa „EU4Health“” s više od 4 milijuna €. AGES vodi i koordinira projekt HERA 2, uz jednak doprinos HZJZ, EODY i NNK kao nadležnih tijela za javno zdravstvo Hrvatske, Grčke i Mađarske. Oslanjajući se na stručnost i znanje svih partnera, ovaj konzorcij osigurava interdisciplinarni pristup globalnom zdravlju. Bavi se specifičnim izazovima u području WGS-a velikih razmjera, poput pojednostavljenja nacionalnih bioinformatičkih radnih procesa te dostupnosti podataka unutar konzorcija i na javnim platformama. Jedni od glavnih ciljeva projekta HERA 2 su: poboljšati nadzor i otkrivanje izbijanja bolesti, npr. respiratornih bolesti ili bolesti koje uzrokuju patogeni koji se prenose hranom i vodom, primjerice Salmonella, implementirati validirane protokole za sekvenciranje  patogena te unaprijediti tehničke aspekte poput alata za vizualizaciju i modela sustava za uzbunjivanje. Projekt HERA 2 stoga neće samo poboljšati nacionalne WGS i RT-PCR kapacitete već će također izravno doprinijeti akcijskom planu EU-a „Jedno zdravlje” i ciljevima održivog razvoja UN-a.

Sljedeća prilika za pridruživanje radionici projekta HERA 2 o sekvenciranju nove generacije održat će se u prostorijama AGES-a u Beču od 22. do 24. svibnja 2024.