Obilježavanje Dana mimoza i Nacionalnog dana borbe protiv raka vrata maternice

Deseti hrvatski Dan mimoza i 6. nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice obilježit će se akcijom kupovanja mimoza ove subote, 21. siječnja, na Cvjetnom trgu u Zagrebu od 10 do 14 sati. Organizatori događaja, Hrvatski zavod za javno zdravstvo, Grad Zagreb i Hrvatska liga protiv raka ovu će akciju provoditi i u ostalim hrvatskim gradovima, čime se želi najaviti 11. Europski tjedan borbe protiv raka vrata maternice. Iznimno je važno podići svijest javnosti, a posebno žena, o mogućnostima i važnosti primarne i sekundarne prevencije protiv raka vrata maternice edukacijom i cijepljenjem protiv HPV-a, redovitim ginekološkim pregledima (PAPA test, kolposkopija ili biopsija) i brigom za intimno zdravlje.

Procjenjuje se da je oko 60 % spolno aktivnih žena i muškaraca bilo u kontaktu s HPV-om, uzročnikom dugotrajne upale rodnice i vrata maternice, koji doprinose pojavi raka vrata maternice. Najkritičnija dob za infekciju je upravo razdoblje adolescencije, što ukazuje na nužnost bolje edukacije mladih o odgovornom spolnom ponašanju. Iako je rak vrata maternice izlječiva bolest, zabrinjavaju podaci da u Republici Hrvatskoj godišnje od ove bolesti oboli oko 350 žena, od čega njih čak 35 % izgubi borbu za život. Slična je loša statistika zabilježena i u Europi, gdje godišnje od raka vrata maternice oboli približno 60 tisuća žena, a oko 24 tisuće ih umre. Stoga je iznimno važno kvalitetnije i više informirati žene svih dobnih skupina o mogućnostima prevencije raka vrata maternice, što cijepljenjem protiv HPV-a u adolescentskoj dobi (preporučuje se prije prvog spolnog odnosa), što kasnijim redovitim preventivnim pregledima i provedbom Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka vrata maternice.

Obilježavanje Nacionalnog dana (Dana mimoza – 21.1.2017.) kao i čitavog Europskog tjedna prevencije raka vrata maternice (22. – 28. siječnja 2017.) još je jedna prilika da se svi zajedno podsjetimo na važnost brige o vlastitom zdravlju i potrebu odaziva na preventivne preglede u okviru Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka vrata maternice.