Svjetski dan borbe protiv raka jajnika

Svjetski dan borbe protiv raka jajnika obilježava se svake godine 8. svibnja, pod sloganom „Nijedna žena ne smije biti zaboravljena“. Brojne organizacije koje se bave problemom raka jajnika u cijelome svijetu se ujedinjuju u zajedničkom cilju educiranja osoba u svojoj okolini o raku jajnika i pripadajućim simptomima. Cilj Svjetskog dana borbe protiv raka jajnika je također izgraditi osjećaj solidarnosti u borbi protiv ove bolesti sa ženama koje žive s tom bolešću, kao i njihovim obiteljima i prijateljima.

Rak jajnika je, prema podacima Globocana iz 2020. godine, sedmi po učestalosti rak kod žena i osmi uzrok smrti od raka globalno. Godišnje od ovog sijela raka oboli oko 314 000 žena, a umre njih 207 000.

Prema podacima Registra za rak Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, od raka jajnika u Hrvatskoj godišnje obolijeva između 400 i 450 žena, dok svake godine umire oko 300 žena. U 2021. godini od raka jajnika oboljelo je 418, dok je u 2022. godini umrlo njih 305. Iako se češće javlja kod starijih žena, u preko trećine slučajeva dijagnosticiran je prije 60-te godine života. Incidencija raka jajnika u Hrvatskoj je u padu od oko 1% godišnje u zadnjih 20 godina, dok je mortalitet u istom razdoblju stabilan.

Kao i u drugim europskim zemljama, standardizirana stopa incidencije raka jajnika je u padu, što se pripisuje sve raširenijoj upotrebi oralnih kontraceptiva i smanjenoj upotrebi hormonske nadomjesne terapije. Međutim, mortalitet od raka jajnika u Hrvatskoj je stabilan.

U usporedbi s drugim zemljama članicama EU, prema procjenama incidencije i mortaliteta za 2022. godinu Hrvatska se nalazi na 5. mjestu i po incidenciji i po mortalitetu od raka jajnika u zemljama Europske unije. Posljednji podaci CONCORD-3 studije o preživljenju od raka u Europi pokazuju da je petogodišnje preživljenje žena u Hrvatskoj kojima je rak jajnika dijagnosticiran između 2010. i 2014. godine 36%, što nas stavlja na 23. mjesto od ukupno 28 europskih zemalja.

Rizični čimbenici koji povećavaju rizik od nastanka raka jajnika su određene genske mutacije (mutacije u genima BRCA1 i BRCA2, Lynch sindrom), neplodnost, endometrioza i pušenje, dok su neki od zaštitnih čimbenika uzimanje oralne kontracepcije, dojenje, trudnoća, podvezivanje jajnika i uklanjanje jajovoda.

Iako je svjesnost o raku jajnika u porastu, a incidencija na svjetskoj razini u padu, nema značajnih poboljšanja u uspješnosti liječenja i preživljenju. Simptomi raka jajnika često dugo ostaju neprepoznati jer se lako mogu zamijeniti sa simptomima manje ozbiljnih bolesti (poput probavnih smetnji), iako se javljaju već i u ranom stadiju bolesti. Zbog toga se velik broj slučajeva, njih čak 70%, otkrije kad se rak već proširio. Simptomi na koje treba obratiti pažnju su:

  • Napuhnutost i osjećaj težine u želucu
  • Gubitak teka
  • Čest poriv za mokrenjem
  • Nenamjerni gubitak težine

Obilježavanjem Svjetskog dana borbe protiv raka jajnika želi se ukazati na najvažnije činjenice o raku jajnika, a to su:

  • Sve su žene u opasnosti od obolijevanja – ako imate jajnik, možete oboljeti od raka jajnika.
  • Znanje i osviještenost o ranim znakovima bolesti mogu spasiti brojne živote.
  • Rana dijagnoza znatno poboljšava ženine izglede za preživljenje.
  • Rak jajnika često se dijagnosticira u kasnoj fazi.
  • Mnoge žene pogrešno vjeruju da će PAPA test otkriti rak jajnika.

Više informacija o Svjetskom danu borbe protiv raka jajnika možete pronaći na stranicama WorldOvarianCancerCoalition i OvarianResearch.