Međunarodni dan osoba s invaliditetom 2022. g.

Odlukom Ujedinjenih naroda, donesenom u listopadu 1992. godine, 3. prosinca proglašen je Međunarodnim danom osoba s invaliditetom. Komisija za ljudska prava Ujedinjenih naroda pozvala je zemlje članice da ističu obilježavanje 3. prosinca kako bi se postigla jednakost u ostvarivanju ljudskih prava i sudjelovanju osoba s invaliditetom u društvu.

Prema podacima Registra o osobama s invaliditetom Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, u Hrvatskoj živi 624.019 osoba s invaliditetom, od čega je 57% muškaraca i 43% žena, a u ukupnom stanovništvu Republike Hrvatske osobe s invaliditetom čine 16% stanovnika.

Hrvatska je treća zemlja u svijetu koja je ratificirala Konvenciju o pravima osoba s invaliditetom, što ukazuje na spremnost i potrebu hrvatskog društva da osigura jednake mogućnosti za ovu posebno vulnerabilnu populaciju.

Tema ovogodišnjeg Međunarodnog dana osoba s invaliditetom su transformativna rješenja za uključiv razvoj i uloga inovacija u poticanju pristupačnog i pravednog svijeta.

Uključivanje osoba s invaliditetom ključni je uvjet za poštivanje ljudskih prava, održivi razvoj te mir i sigurnost. Predanost ostvarivanju prava osoba s invaliditetom nije samo pitanje pravde, već i ulaganje u zajedničku budućnost.

Međusobno povezane krize s kojima se čovječanstvo trenutno suočava, kao što su pandemija COVID-19, geopolitička nestabilnost, sve izraženije klimatske promjene te prijetnje globalnoj ekonomiji predstavljaju humanitarne izazove dosad neviđene prirode.

U kriznim trenucima najčešće su vulnerabilne skupine poput osoba s invaliditetom najviše isključene i ostavljene. U skladu sa središnjom premisom Plana održivog razvoja do 2030. da „nitko ne ostane napušten“, nužno je da nositelji javnozdravstvene politike u suradnji s ostalim stručnjacima zajedno pronađu inovativna rješenja za osobe s invaliditetom i s osobama s invaliditetom kako bi svijet učinili pristupačnijim i pravednim mjestom.