Svjetski dan darovatelja krvi 2022. g.

Svjetski dan darovatelja krvi obilježava se 14. lipnja svake godine još od 2004. godine, kad je na skupštini Svjetske zdravstvene organizacije usvojena rezolucija o uspostavi obilježavanja tog dana. Ove godine slogan obilježavanja Svjetskog dana darovatelja krvi jest darovanje krvi kao čin solidarnosti. Ovaj dan obilježavanja osmišljen je sa sljedećim ciljevima:

  • promicanje globalne svijesti o potrebi za sigurnom krvlju i krvnim pripravcima za transfuziju;
  • naglašavanje ključnog doprinosa dobrovoljnih, neplaćenih darovatelja krvi nacionalnim zdravstvenim sustavima;
  • podrška nacionalnim službama za transfuziju krvi, organizacijama darovatelja krvi i drugim nevladinim organizacijama u jačanju i širenju programa dobrovoljnog darovanja krvi.

Svake godine se prikupi oko 120 milijuna doza krvi na svijetu. Ovaj broj raste iz godine u godinu zbog jačanja svijesti o potrebi dobrovoljnog darovanja krvi. U Hrvatskoj se godišnje prikupi prosječno oko 200.000 doza krvi. Sigurnost krvi u Hrvatskoj je osigurana mjerama kontrole kvalitete i nadzora nad krvi i krvnim pripravcima, koje uključuju i mikrobiološku kontrolu, kao i mjerama zaštite od infekcija u zdravstvenim ustanovama koje se kontinuirano provode te principima samodostatnosti i dobrovoljnog neplaćenog davalaštva. Mnogim pacijentima i pacijenticama kojima je u određenom trenutku potrebna transfuzija krvi ona nije uvijek brzo dostupna. Sigurna krv i krvni pripravci neophodni su svim zemljama na svijetu radi prevencije mnogih smrti i očuvanja zdravlja.

U Hrvatskoj se krv može darovati na organiziranim akcijama darovanja krvi u transfuzijskoj ustanovi (Hrvatski zavod za transfuzijsku medicinu) ili u organizaciji dobrovoljnih udruga / organizacija (poput Hrvatskog crvenog križa). Redovite akcije darovanja krvi se provode u svim većim radnim organizacijama, školama, mjesnim zajednicama, a vrijeme i mjesto održavanja akcija najavljuju se putem medija.