120. obljetnica HZJZ-a

Hrvatski zavod za javno zdravstvo ove godine slavi 120 godina svoga postojanja i rada. Tim povodom je u ponedjeljak, 25. studenog 2013. godine u 12,00 sati svečano obilježena 120. obljetnica Zavoda u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu, Avenija Dubrovnik 17.

Uz brojne goste i uzvanike, sadašnje i bivše djelatnike, svečanosti su uz premijera Zorana Milanovića nazočili i potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić, ministar zdravlja Rajko Ostojić, ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina, predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, zamjenik ministra zdravlja, pomoćnici ministra zdravlja i ministra znanosti obrazovanja i sporta, ravnatelj Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, voditeljica Ureda Svjetske zdravstvene organizacije u RH, ravnatelji županijskih zavoda za javno zdravstvo, čelnici vodećih hrvatskih ustanova, instituta i društava te mnogobrojni drugi uvaženi i dragi gosti i prijatelji Zavoda.

Prikazani desetominutni film o povijesti i sadašnjosti Zavoda u kratkim je crtama predstavio djelatnike, službe i aktivnosti Zavoda, nakon čega su se okupljenima obratili dr. sc. Tamara Poljičanin, ravnateljica Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, i gospodin Zoran Milanović, predsjednik Vlade Republike Hrvatske.

U predvorju Muzeja suvremene umjetnosti šest službi Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo – Služba za mikrobiologiju, Služba za epidemiologiju, Služba za javno zdravstvo, Služba za zdravstvenu ekologiju, Služba za promicanje zdravlja i Služba za medicinsku informatiku i biostatistiku postavilo je izložbu na kojoj su njihovi djelatnici ukratko prikazali polja svoga rada i najvažnija dostignuća.

Uz to je bio izložen i model kolona 6m x 1,80m, poligon za vježbanje, a i kurioziteti poput stare vage i mikroskopa, epruveta i brojnih drugih medicinskih pomagala. Prikazana je i prilagodba novouređene web stranice HZJZ-a www.hzjz.hr potrebama osoba oštećena vida i upute o pristupu osobama s invaliditetom. Posjetitelji i gosti imali su priliku posjetiti HIV savjetovalište, testirati se na HIV, izmjeriti šećer, tlak, visinu i težinu, savjetovati se o namirnicama ili se cijepiti protiv gripe.