29. kolovoza – Više bilja, manje soli

29. kolovoza obilježava se dan „Više bilja, manje soli“ kojem je cilj skrenuti pažnju na preveliku količinu soli koju svakodnevno unosimo.
Prema preporuci Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) prosječan dnevni unos soli za zdravu odraslu osobu ne bi trebao biti veći od 5 grama (prstohvat sadrži 0,5 g kuhinjske soli, a vrhom noža prosječno zahvatimo 0,25 g). Prosječan dnevni unos kuhinjske soli odraslih osoba u Hrvatskoj iznosi čak 11,6 g što je više nego dvostruko više od preporučenog prema SZO-u, a veći dio je zapravo skriven u gotovoj ili polugotovoj hrani. Prekomjerni unos soli uzrokuje zadržavanje tekućine u organizmu, što može uzrokovati vrtoglavicu i oticanje nogu, a može uzrokovati i povišeni krvni tlak koji pak povećava rizik od srčanih, moždanih i bubrežnih bolesti.
Kako bi smanjili unos soli u svojoj prehrani izbjegavajte hranu s razmjerno visokim sadržajem soli kao što su: suhomesnati proizvodi, grickalice (čips, smoki, štapići), „brza hrana“ (pizza, hamburger), kruh i pekarski proizvodi, tvrdi sirevi, sirni namazi, industrijski obrađena smrznuta hrana, konzervirano voće i povrće, gotovi umaci.

Pri pripremanju hrane koristite začine umjesto soli i time smanjite njen unos i otkrijte nove okuse.

tablica_manje soli1

tablica_manje soli2