Bezbolni pregledi spašavaju živote

“Ranim otkrivanjem nakon kojeg slijedi liječenje, znatno se povećava mogućnost izlječenja raka debelog crijeva, raka vrata maternice i raka dojke. Zbog toga pozivam sve građanke i građane da se odazovu pozivima na preventivne preglede za rano otkrivanje tih bolesti, koje su među vodećim uzrocima smrti u Republici Hrvatskoj. Pregledi su bezbolni, a spašavaju živote”, poručio je ministar zdravlja prim. dr. Siniša Varga 11. travnja prilikom druženja s građanima na zagrebačkom Cvjetnom trgu u povodu promicanja Nacionalnih preventivnih programa.

Ministar zdravlja, ravnateljica Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Tamara Poljičanin, te ravnateljica Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje Tatjana Prenđa Trupec, govorili su prije druženja s građanima na konferenciji o Nacionalnim preventivnim programima.

Na konferenciji je ravnateljica HZZO-a Tatjana Prenđa Trupec najavila skoro donošenje novog Akcijskog plana prevencije kroničnih nezaraznih bolesti, s većim fokusom na ulogu liječnika primarne zdravstvene zaštite u prevenciji, koji su već dobili na značaju uvođenjem tzv. panela, na kojima se prate relevantni zdravstveni pokazatelji za pacijente koji boluju od kroničnih nezaraznih bolesti.

Velika podrška udruga pacijenata i mladih liječnika

Promociju programa svojim su vrijednim radom na štandovima i redovitim radom u osvještavanju građana i promociji preventivnih programa i danas podržale udruge Edukacijom protiv raka dojke Zagrebačke županije, Sve za nju, Savez invalidskih društava ILCO Hrvatske, Europa Donna i Vita Ploče, kao i mladi studenti medicine u udruzi CroMSIC, koji su zajedno s predstavnicima drugih udruga građanima dijelili promotivne materijale.

Građanke i građane su na odaziv preventivnim pregledima za rano otkrivanje raka dojke, raka vrata maternice i raka debelog crijeva pozvali i Josipa Pavičić Berardini, Sanja Vejnović i Dušan Bučan.

Josipa Pavičić Berardini naglasila je kako se obolijevanje od teških bolesti ne događa nekome drugome i kako je za uspješno liječenje nužno rano otkrivanje bolesti.

Sanja Vejnović izjavila je prilikom promocije programa da je odaziv na preventivne preglede dio odgovornosti koju svaka osoba ima prema sebi, ali i prema svojim voljenima, koji zajedno s oboljelom osobom prolaze kroz postupak liječenja, koji može biti dug i težak.

Cilj je smanjiti pobol i smrtnost

Nositelj Nacionalnih programa ranog otkrivanja raka dojke, debelog crijeva i vrata maternice je Ministarstvo zdravlja, a za praćenje provedbe zadužena su tri stručna povjerenstva, za svako od tri sijela raka. Voditelji stručnih povjerenstava dr. Nataša Antoljak (za sijelo raka debelo crijevo), dr. Davor Plažanin (za sijelo raka vrat maternice) i dr. Andrea Šupe Parun (za sijelo raka dojka) tom su prilikom održali i kratke prezentacije, a dr. Poljičanin je podsjetila da se Program probira za rano otkrivanje raka dojke provodi u Hrvatskoj od 2006., za rak debelog crijeva od 2008., dok se program za otkrivanje raka vrata maternice provodi od 2010. godine. Maligne bolesti su, kako je napomenula, jedan od vodećih javnozdravstvenih problema u Republici Hrvatskoj te se na ljestvici smrtnosti nalaze na drugom mjestu s udjelom od 27,8 posto.

Cilj preventivnih programa je smanjiti pobol i smrtnost navedenih sijela raka, doći do što većeg broja građana i potaknuti ih da se odazovu na pregled kada dobiju poziv za neki od tri preventivna programa, ali i motivirati ih da i inače aktivno sudjeluju u očuvanju i unaprjeđenju svog zdravlja. Preventiva i rano otkrivanje bolesti dokazano su najuspješnije metode u borbi protiv malignih bolesti i pridonose smanjenju broja oboljelih i smrtnosti od raka. Kako bi programi pokazali svoj učinak te opravdali uložena financijska sredstva potrebno je postići zadovoljavajući odaziv (dojka 70 posto, debelo crijevo 45 posto, rak vrata maternice 85 posto).

Od raka dojke godišnje u Hrvatskoj oboli oko dvije i pol tisuće žena, najčešće u dobi iznad pedesete godine, ali u posljednje vrijeme sve češće obolijevaju i mlađe žene. U okviru programa, žene u dobi između 50 i 69 godina se pozivaju na besplatni mamografski pregled svake dvije godine. Mamografija je rendgenski pregled dojki kojim se mogu otkriti promjene na dojci i do dvije godine ranije od pojave kliničkih simptoma. Cilj programa je otkriti rak dojke u što ranijoj fazi te smanjiti smrtnost od raka dojke za 25 do 30 posto, uz uvjet da se na pregled odazove 70 posto pozvanih žena.

Otkriti rak u ranom stadiju

Rak debelog crijeva drugi je uzrok smrtnosti od zloćudnih bolesti oba spola; oko 15 posto muškaraca i 13 posto žena oboli upravo od karcinoma debelog crijeva. Nacionalnim programom ranog otkrivanja raka debelog crijeva obuhvaćene su sve žene i muškarci u RH u dobi od 50. do 74. godine života. U okviru programa žene i muškarci se pozivaju da provedu  testiranje na nevidljivo krvarenje u stolici svake dvije do tri godine, a pozitivne osobe se zatim pozivaju na kolonoskopski pregled radi utvrđivanja uzroka krvarenja. Cilj programa je otkriti rak u početnom stadiju te smanjiti smrtnost od raka debelog crijeva za 15 posto u razdoblju 10-13 godina nakon početka provedbe programa.

Od raka vrata maternice godišnje u Republici Hrvatskoj umre oko sto žena, a svake je godine tristotinjak novooboljelih. Programom ranog otkrivanja raka vrata maternice obuhvaćene su žene u dobi između 25 i 64 godina, koje na kućnu adresu dobivaju poziv na Papa test svake tri godine. Cilj programa je smanjiti pojavnost raka vrata maternice za 60 posto, osam godina od početka programa, smanjiti smrtnost od raka vrata maternice za 80% 13 godina od početka programa te postupno uvođenje organiziranog programa probira.

DSC04058   DSC04071DSC04107