Dan migrene

Hrvatski dan migrene se obilježava 21. ožujka 2018. godine. Prvi hrvatski Dan migrene obilježen je 21. ožujka 2004. godine u organizaciji Hrvatskog društva za neurovaskularne poremećaje i Društva za promicanje i očuvanje zdravlja mozga “Zdravi mozak”.

Migrena je druga po učestalosti među primarnim glavoboljama. Opisuje se kao povremena glavobolja koju karakterizira pulsirajuća bol (ponekad može biti i tupa), često u polovici glave (ali bol može biti prisutna u području čela, vrata, ramena), obično praćena mučninom, povraćanjem i pojačanom osjetljivošću na svjetlost, buku i mirise, a može potrajati od 4 do 72 sata.

Premda nemamo točne podatke za Republiku Hrvatsku, procjenjuje se da veći broj osoba s migrenom ne traži pomoć liječnika. Stoga, osim što je migrena nedovoljno dijagnosticirana, ona je i nedovoljno učinkovito liječena. Nažalost, većina se pacijenata „samoliječi“, a rijetki potraže pomoć liječnika. Prema podacima nekih istraživanja, liječnika nikada nije posjetila gotovo polovica ispitanika s glavoboljom i čak 36,3 % ispitanika s migrenom.

Osobama koje boluju od migrene preporučuje se kontrola kod liječnika obiteljske medicine i neurologa, što će osigurati pravovremenu dijagnostiku i pravilno liječenje. Osobama koje boluju od migrene preporučuje se da osiguraju dovoljno sna, smanje stress i tjeskobu, pravilno se hrane te izbjegavaju ostale situacije koje mogu potaknuti pojavu migrene.