Donesena Nacionalna strategija djelovanja na području ovisnosti za razdoblje do 2030. godine

Dana 08. veljače 2023. na 15. sjednici Hrvatskoga sabora, donesena je Nacionalna strategija djelovanja na području ovisnosti za razdoblje do 2030. godine (NN 18/2023). (PDF, 555.7 KB)

Nacionalna strategija djelovanja na području ovisnosti za razdoblje do 2030. godine, uzimajući u obzir nove trendove i izazove, rezultat je političkih i stručnih konzultacija i rasprava o potrebi redefiniranja i preusmjeravanja dosadašnjeg nacionalnog strateškog okvira na području politika prema ovisnostima.

Umjesto pojedinačnih strategija, koje su u prethodnom razdoblju bile na snazi i u nadležnosti različitih resora, izrađen je jedinstveni akt strateškog planiranja koji je usmjeren na sve vrste ovisnosti, posebice na ovisnosti o drogama, alkoholu, duhanu te na ponašajne ovisnosti, s naglaskom na igranje igara na sreću i prekomjerno korištenje interneta.

Nacionalna strategija stoga daje sveobuhvatnu orijentaciju javne politike prema ovisnostima i ponašajnim ovisnostima, u cilju smanjenja uporabe legalnih i ilegalnih sredstava ovisnosti te razvoja ponašajnih ovisnosti te stavlja naglasak na područja i izazove u kontekstu aktualnih trendova i potreba, postojećeg sustava prema ovisnostima i ponašajnim ovisnostima, zakonodavnog okvira i modela koji su se u prethodnom razdoblju pokazali učinkovitima u sprječavanju ovisnosti.