Edukacija o maslinovom ulju uz podršku Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo

 

Kao rezultat inicijative članica Grupacije za maslinarstvo Hrvatske gospodarske komore, a u cilju poticanja potrošnje maslinovog ulja i promocije njegove kvalitete, Ministarstvo poljoprivrede,  Hrvatski zavod za javno zdravstvo i Hrvatska gospodarska komora zajednički su osmislili i provode projekt ‘Priča o maslinovom ulju’,  koji je sufinanciran i odobren od  Međunarodnog vijeća za masline (IOC).

Cilj projekta je povećati korištenje maslinovog ulja u predškolskim i osnovnoškolskim ustanovama, educirati osoblje škola i vrtića zaduženo za planiranje i pripremu hrane, a posredno i roditelje i djecu o maslinovom ulju i njegovim povoljnim učincima na zdravlje te o načinima uključivanja maslinovog ulja u jelovnik djeteta.

Projekt se provodi u pet vrtića i osnovnih škola u Splitu i isto toliko u Zagrebu, a sastojat će se od radionica za osoblje škola i vrtića zaduženo za planiranje prehrane i pripremu hrane, te za odgajatelje/ice i učitelje/ice. Kroz radionice će se sudionicama i sudionicima prezentirati nutritivna svojstva maslinovog ulja i pozitivni zdravstveni učinci konzumacije maslinovog ulja.

Radionice, koje će se sastojati od predavanja i, ovisno o mogućnosti, vođenih degustacija, provodit će eminentni stručnjaci za maslinovo ulje i nutricionizam. Prva radionica na kojoj je prisustvovala i dr. sc. Lea Pollak iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo održala se  17. ožujka 2015. g. u Zagrebu, a druga, na kojoj će sudjelovati dr. sc. Vedran Poljak, voditelj Službe za ekologiju u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo, održat će se sutra, 19. ožujka 2015. g. u Splitu.