EMCDDA objavio nove informacije o programima prevencije predoziranja i uzimanju naloksona, te online upitnik o predoziranju i kućnim dozama naloksona

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana svjesnosti o predoziranju (31. kolovoza), Europski centar za praćenje droga i ovisnosti o drogama objavio je nove informacije o programima prevencije predoziranja i uzimanju naloksona, te novi online upitnik kojim se ispituje znanje o predoziranju i kućnim dozama naloksona namijenjenim potencijalnim svjedocima predoziranja, ali i široj zainteresiranoj javnosti.

 

Kućne doze naloksona mogu spasiti živote – pregled programa

Mnogi ljudi imaju iskustvo predoziranja u prisustvu svojih partnera ili vršnjaka. Osnaživanje prijatelja, obitelji i drugih osoba koje mogu biti prisutne u trenutku predoziranja, da u slučajevima predoziranja djeluju na učinkovit način prije dolaska hitne službe na mjesto događaja, može spasiti živote.

Programi prevencije predoziranja koji kombiniraju edukaciju iz prve pomoći s davanjem lijeka naloksona (koji se koristi za poništavanje učinaka predoziranja opijatima), pilotirani su u Europi krajem 1990-ih. Sada su programi kućnih doza naloksona (Take home naloxone -THN) koji su namijenjeni rizičnim korisnicima korisnika opioida i onima za koje postoji vjerojatnost da će svjedočiti predoziranju, dostupni na lokalnoj ili nacionalnoj razini u 12 europskih zemalja.

EMCDDA je objavio aktualno stanje i informacije iz 12 navedenih zemalja, pružajući trenutni pregled ovakvih programa u Europi, koji pokazuje kako se ovi programi unaprjeđuju kroz dostupnost novih proizvoda naloksona spremnog za uporabu (poput napunjenih šprica i nazalnih sprejeva naloksona), a koje mogu koristiti laici izvan zdravstvenog sustava.

 

Testirajte svoje znanje: novi online upitnik o predoziranju i kućnim dozama naloksona

EMCDDA također je objavila novi online upitnik kojim se ispituje znanje o predoziranju i kućnim dozama naloksona namijenjenim potencijalnim svjedocima predoziranja, ali i široj zainteresiranoj javnosti. Glavni cilj upitnika je osvježiti znanje ispitanika o opioidima, rizicima od predoziranja i ulozi kućnih doza naloksona.

Upitnik se kao praktični alat može koristiti prilikom provedbe edukacija za prevenciju predoziranja i postupanje u slučajevima predoziranja, s osobama koje koriste droge i s njihovim bližnjima, s osobljem službi za liječenje droga ili policijskim i zatvorskim osobljem. Upitnik se bavi nizom pitanja vezanih uz ​​heroin i druge opioide; predoziranjem opioidima; rizikom od predoziranja te mitovima i činjenicama o predoziranju i kućnim dozama naloksona.

Dostupan na četiri jezika (ES, DE, EN, FR), upitnik sadrži niz istinitih tvrdnji s predloženim  odgovorima: „Već sam to znao“ ili „Ovo mi je novo“, što sudionicima omogućava „učenje radom“ (eng. learning by doing), te procjenu i osvježenje vlastitog nivoa znanja.

Kliknite ovdje da biste provjerili svoje znanje.

 

Više informacija dostupno je na mrežnoj stranici EMCDDA-a.