Mentalno zdravlje u doba blagdana

Blagdani su vrijeme veselja i slavlja, no za neke su sve samo ne sretan period. Jedna od stvari koje Božić čine težim je to što nas sve podsjeća na lijepe trenutke i osjećaje. No što je s onima koji se unatoč svemu ne osjećaju sretno i ispunjeno za blagdane?

Nerijetko se, baš za blagdane, pojavljuje depresija jer taj povećani stres, grozničavo kupovanje i organizacija, čak i kod onih koji su inače zadovoljni, može prouzročiti osjećaj usamljenosti i tjeskobe.

Društvena izolacija još je jedan od velikih okidača depresije i usamljenosti koji posebno pogađa starije i nemoćne osobe ali i one bez velike obitelji, samce, nedavno rastavljene ili ožalošćene.

Upravo zbog toga što mentalno zdravlje i depresija, pogotovo blagdanska depresija, nisu fenomen samo u nas, nego su prisutni u cijelom svijetu, 2021. godine započela je provedba europske zajedničke akcije, (eng. Joint Action – JA) “JA-ImpleMENTAL“. JA-ImpleMENTAL je projekt Europske komisije, koji za cilj ima potporu državama u njihovim nastojanjima u poboljšanju skrbi za mentalno zdravlje koja će trajati do 2024. godine.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo u ovom projektu sudjeluje kao partner te kao voditelj diseminacijskog radnog paketa (WP2 Dissemination). Voditeljica projekta za HZJZ: prof. dr. sc. Danijela Štimac Grbić, dr. med. ususret blagdanima ponovo se osvrnula na ovu sve aktualniju tematiku mentalnog zdravlja.

Mentalno zdravlje je, po definiciji, stanje dobrobiti u kojem pojedinac ostvaruje svoje potencijale, može se nositi s normalnim životnim stresom, može raditi produktivno i plodno te je sposoban pridonositi zajednici. Dobro mentalno zdravlje ne znači odsustvo neugodnih emocija poput ljutnje, tuge i slično, budući da se svi ponekad susrećemo s raznim teškoćama i stresorima, nego nam ono omogućuje da se uspješno nosimo s tim emocijama koristeći svoje resurse.

Blagdansko razdoblje zato treba učiniti manje stresnim, podsjetiti se na istinski smisao Božića, biti zahvalan na onome što imamo, a prije svega ljudima koji su nam bliski i kojima se, u trenucima krize možemo obratiti za savjet, utjehu, pomoć. Osvrnimo se na ljude koji nas okružuju, podarimo trenutke našeg vremena bliskim osobama, nazovimo prijatelje, sjetimo se onih koje u svakodnevnoj žurbi često zaboravljamo. Naša prisutnost u nečijem životu, podrška, utjeha, ili samo uho za slušanje, često je puno veći dar od skupih poklona za kojima bjesomučno jurimo u predblagdansko vrijeme. Pomozimo potrebitima jer pomažući drugima, pomažemo sebi.

U okviru JA ImpleMENTAL, Hrvatska se obvezala implementirati najbolje europske prakse u zaštiti mentalnog zdravlja. S jedne strane, to je reorganizacija sustava zaštite mentalnog zdravlja u smislu osnivanja mobilnih timova za intervencije u zajednici, odnosno kući korisnika te osnaživanje zaštite mentalnog zdravlja na primarnoj razini zdravstvene zaštite većom dostupnošću usluga, prije svega psihoterapije i socijalnih intervencija u zajednici u suradnji s civilnim društvom.

S druge strane, to je najbolja europska praksa u prevenciji depresije i suicida, prema austrijskom SUPRA modelu, a kojemu je cilj promicanje mentalnog zdravlja, povećanje mentalno zdravstvene pismenosti populacije, rano otkrivanje rizika te uspostava sustava za krizne intervencije, uključujući uspostavu telefonske linije za krizna stanja.

Naročito se naglasak stavlja na edukaciju novinara vezano za adekvatnu komunikaciju o temama depresije i suicida. U okviru JA impleMENTAL , a u suradnji sa SUMEZ-om (Savez udruga za mentalno zdravlje) uspostavljena je i godišnja nagrada za novinara koji na prihvatljiv način izvještava o ovim temama.

Više o ovoj zajedničkoj akciji doznajte na  https://ja-implemental.eu/ te nas pratite  na društvenim mrežama Facebook, Twitter i LinkedIn.