Održan Nacionalni info dan EU za zdravlje i Klaster 1 – Zdravlje Obzor Europa

Nacionalni informativni dan EU za zdravlje i Klaster 1 – Zdravlje Obzor Europa u organizaciji Agencije za mobilnost i programe EU, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Ministarstva znanosti i obrazovanja održan je 7. ožujka 2023. godine putem online platforme Zoom. Na nacionalnom informativnog dana je putem platforme Zoom prisustvovalo 124 sudionika.

Informativni dan otvorile su pozdravnim govorima dr. sc. Ana Butković, nacionalna koordinatorica nacionalnih osoba za kontakt programa Obzor Europa, u ime Ministarstva znanosti i obrazovanja, prim. dr. sc. Ivana Pavić Šimetin, dr. med. zamjenica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, te Ivana Puljiz, pomoćnica ravnateljice Agencije za mobilnost i programe EU.

Nacionalna osoba za kontakt dr. sc. Sonja Jan tar iz Agencije za mobilnost i programe EU predstavila je Klaster 1- zdravlje programa Obzor Europa, te predstojeće teme i natječaje za 2023. i 2024. godinu. Dr. sc. Ana Butković, nacionalna koordinatorica nacionalnih osoba za kontakt programa Obzor Europa, iz Ministarstva znanosti i obrazovanja dala je informacije sudionicima o mjerama za jačanje nacionalnog sudjelovanja u programima EU. Prof. dr. sc. Vladimira Vuletić, prim. dr. med., predstojnica klinike za neurologiju, i Valentino Rački, dr. med iz Kliničkog bolničkog centra Rijeka predstavili su uspješan projekt programa Obzor Europa akronima HERVCOV.

Bojana Raičković, nacionalna kontakt točka za EU za zdravlje, voditeljica Odjela za programe i projekte Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo predstavila je program EU za zdravlje (EU4Health) i otvorene natječaje unutar tog programa, a dr. sc. Ivan Pristaš, dr. med., voditelj Službe za medicinsku informatiku i biostatistiku, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo prezentirao je sudjelovanje u uspješnom projektu programa EU za zdravlje.

Misiju rak Europske komisije je putem snimljene video prezentacije predstavila prof. dr. sc. Ana Fröbe, dr. med., članica odbora za misije Europske komisije, predstojnica Klinike za onkologiju i nuklearnu medicinu KBC Sestre milosrdnice, te je nakon toga dr. sc. Sonja Jantar dala informacije o otvorenim natječajima unutar navedene misije.

Prezentacije s informativnog dana možete pronaći na poveznici prezentacije, a program održanog info dana na poveznici program.