Održan okrugli stol „16 godina provedbe Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke u Republici Hrvatskoj: rezultati i što nam slijedi“

U ponedjeljak, 5. prosinca 2022., u Cafe baru Velvet u Zagrebu održan je okrugli stol pod nazivom „16 godina provedbe Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke u Republici Hrvatskoj: rezultati i što nam slijedi“ u organizaciji Ministarstva zdravstva i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Sudionici okruglog stola bili su prim. dr. sc. Marija Bubaš, dr. med., državna tajnica u Ministarstvu zdravstva, prof. dr. sc. Boris Brkljačić, dr. med., predsjednik Povjerenstva za organizaciju, stručno praćenje i kontrolu kvalitete Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke, izv. prof. dr. sc. Krunoslav Capak, prim. dr. med., ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Andrea Šupe Parun, dr. med., spec. epidemiologije, nacionalna koordinatorica Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke, prof. dr. sc. Rado Žic, dr. med., pročelnik Kliničkog zavoda za kirurgiju šake i rekonstrukcijsku kirurgiju KB Dubrava.

Na okruglom stolu predstavljeni su rezultati i pokazatelji provedbe nacionalnog programa, a razgovaralo se i o izazovima u provođenju programa, posebno u svjetlu nedavne pandemije bolesti COVID-19, te planovima za daljnje provođenje programa.

Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke, u sklopu kojeg se na mamografski pregled svake dvije godine pozivaju sve žene u dobi od 50 do 69 godina, u Hrvatskoj se provodi već šesnaestu godinu uz veliku posvećenost skupine stručnjaka radiologa, epidemiologa i ostalih liječnika kliničara te javnozdrastvenih djelatnika. Na okruglom stolu, prisutni stručnjaci istaknuli su da je rak dojke najčešće sijelo raka u žena, stoga i važan javnozdravstveni problem u Hrvatskoj, te da će se, uslijed demografskih trendova i povećanja prevalencije rizičnih čimbenika, sve veći broj žena suočiti s tom bolesti. Povećanju broja žena kojima se otkriva rak dojke također doprinosi i napredak u preciznosti dijagnostičkih metoda. Iako nije moguće spriječiti rak dojke, prisutni stručnjaci naglasili su kako je vrlo važno otkriti bolest u ranom stadiju kada se više od 90 % bolesnica može izliječiti. Upravo se u tome očituje svrha i vrijednost nacionalnog programa u okviru kojeg je tijekom 16 godina napravljeno 1.900.000 mamografskih pregleda te je otkriveno više od 8 000 novih karcinoma dojki, od kojih je više od 50 % bilo u lokaliziranom stadiju. Ovaj program na taj je način, slažu se stručnjaci, sigurno doprinio činjenici da već šestu godinu zaredom bilježimo smanjenje smrtnosti od raka dojke. Naime, rak dojke više nije najčešći zloćudni uzrok smrti kod žena u Hrvatskoj, već se nalazi na trećem mjestu, nakon raka pluća na prvom te raka debelog i završnog crijeva na drugom mjestu. Takav pomak ostvaren je i zbog provođenja Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke, ali i zbog sve preciznije radiološke dijagnostike i napretka u liječenju bolesti. Prema podacima HZJZ-a, u Hrvatskoj od raka dojke godišnje oboli oko 3000 žena, a umre više od 700. Većina slučajeva dijagnosticira se kod starijih žena, s najvišim stopama u skupini žena između 65 i 69 godina, dok je čak više od 80 % novooobljelih starije od 50  godina. Ukupni mortalitet od raka dojke kod žena je u značajnom padu posljednjih 7 godina, dok je u odnosu na godine najvećeg broja umrlih žena istaknuto kako bilježimo pad od 25 %.

Prisutni stručnjaci razgovarali su i o odazivu u nacionalni program koji se, prema službenim podacima, kreće oko 60 %, što je na razini prosjeka EU. Međutim, dio žena obavlja mamografski pregled i izvan programa, u sklopu sistematskih pregleda i pregleda u privatnom sektoru, pa se zato ne odazivaju na poziv. Tome u prilog govore i podaci Europske zdravstvene ankete (EHIS istraživanja 2019.) prema kojima je mamografiju u posljednje 2 godine obavilo 63,1 % žena dobi od 50 do 69 godina, a u posljednje 3 godine visokih 77,3 %, stoga se može zaključiti da gotovo 80 % žena u RH odlazi na mamografiju. Na okruglom stolu zaključeno je da će u daljnjem podizanju odaziva biti potrebno oslanjati se na javnozdravstvene akcije, nevladine udruge te organizirane marketinške kampanje kako bi se zadržao ovakav pozitivan trend. Također, istaknuta je potreba za na nadogradnjom i unaprjeđenjem informatičkog sustava koji je podloga za provođenje programa te prikaz i evaluaciju rezultata.

Sudionici okruglog stola složili su se da su rezultati provedbe Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke, kao i uspješna liječenja otkrivenih karcinoma, kvalitetni i ohrabrujući pokazatelji rada uključenih zdravstvenih stručnjaka u borbi protiv raka dojke.

 

Fotografije s okruglog stola možete pogledati u nastavku.