Održan Skup o cijepljenju

Dana  27. travnja 2024. godine u Velikoj dvorani Hrvatskog liječničkog zbora u Zagrebu održan je Skup o cijepljenju u organizaciji Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Hrvatskog epidemiološkog društva, Hrvatskog pedijatrijskog društva i Hrvatskog društva za preventivnu i socijalnu pedijatriju, a u svrhu obilježavanja Svjetskog i Europskog tjedna cijepljenja.

Skup je prijavljen Hrvatskoj liječničkoj komori, Hrvatskoj komori zdravstvenih radnika, Hrvatskoj komori medicinskih sestara i Hrvatskoj ljekarničkoj komori.

Skup je započeo u 9 sati s predavanjem „Cijepljenje i biološka terapija“ koje je održala prim. Mirjana Lana Kosanović Ličina, dr. med. iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“. Uslijedilo je predavanje „Cijepljenje protiv HPV-a – uloga školske i adolescentne medicine“ koje je održala doc. dr. sc. Marjeta Majer, dr.med.  Barbara Kovačić Bytyqi, mad. biotech. in med. iz Hrvatske agencije za lijekove i medicinske proizvode prikazala je predavanje pod naslovom „Reaktogenost cjepiva protiv COVID-19“. Uslijedilo je predavanje „Dezinformacije i teorije zavjera o cjepiva: kako se i zašto šire?“ koje je održala doc.dr.sc. Milica Vučković sa Fakulteta političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu.

Nakon kratke stanke, uslijedio je drugi dio predavanja. Doc. dr. sc. Bernard Kaić, dr.med. iz Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo prikazao je predavanje „Ažuriranje preporuka za cijepljenje osoba nakon transplantacije hematopoetskih matičnih stanica”. Uslijedila su  još dva predavanja: Mirjana Kolarek Karakaš, dr.med. Predsjednica Hrvatskog društva za preventivnu i socijalnu pedijatriju „Procijepljenost djece od zaraznih bolesti u Republici Hrvatskoj“ , te Vesna Višekruna Vučina, dr.med. iz Službe za epidemiologiju zaraznih bolest HZJZ „Prijedlog izmjena trogodišnjeg programa cijepljenja, godišnji cijepni obuhvati “.

Predavanja su jako dobro prihvaćena od slušatelja kojih je bilo preko 100 okupljenih u dvorani, te su uslijedila brojna pitanja i komentari sudionika. U nastavku par fotografija sa Skupa.