Održan stručni skup “Prometne nesreće- javnozdravstveni izazov”

Povodom obilježavanja 5. UN Tjedna sigurnosti u cestovnom prometu Hrvatski zavod za javno zdravstvo u suradnji s Ministarstvom zdravstva i Uredom Svjetske zdravstvene organizacije u Hrvatskoj organizirao je stručni skup „Prometne nesreće – javnozdravstveni izazov“ koji se održao 9. svibnja 2019. godine.

Na otvorenju skupa govorili su doc.dr.sc. Tomislav, Benjak, pomoćnik ravnatelja za kvalitetu  Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, te dr. Sanja Predavec, voditeljica Službe za organizaciju primarne zdravstvene zaštite Ministarstva zdravstva.

Ivana Brkić Biloš, dr.med., voditeljica Službe za epidemiologiju i prevenciju kroničnih nezaraznih bolesti HZJZ-a, predstavila je podatke iz Četvrtog globalnog izvješća o stanju sigurnosti cestovnog prometa (Global Status Report on Road Safety 2018) objavljenog u prosincu 2018. godine.  Izvješeće je nastalo je na temelju istraživanja o sigurnosti cestovnog prometa u 175 država svijeta uključujući Hrvatsku. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije u svijetu je zbog cestovnih prometnih nesreća smrtno stradalo 1,35 milijuna ljudi, dok ih je 50 milijuna ozlijeđeno. Također je naglasila da su prometne nesreće u Hrvatskoj važan javnozdravsteni problem kao vodeći uzrok smrti u djece i mladih osoba.

Mr.sc. Miron Huljak, dipl. ing, Policijski savjetnik u Ministarstvu unutarnjih poslova, prikazao je pokazatelje prometnih nesreća za 2017. i 2018. godinu. U 2018. u prometnim nesrećama u Hrvatskoj smrtno je stradalo je 317 osoba, a ozlijeđeno je 13.999. Zabilježen je manji broj stradalih u odnosu na 2017. godinu. U 2018. godini poginulo je ukupno troje djece u dobi 0-13 godina od čega dvoje u svojstvu vozača, a jedno u svojstvu putnika, što je 62,5% manje smrtno stradale djece u odnosu na 2017. godinu. Nacionalni program sigurnosti cestovnog prometa provodi se od 1994. godine i prati se smanjenje smrtno stradalih u prometu.

Dr. Sanja Predavec, voditeljica Službe za organizaciju primarne zdravstvene zaštite je govorila o ulozi Ministarstva zdravstva u provedbi Nacionalnog programa sigurnost cestovnog prometa 2011.-2020. Ministarstvo zdravstvo sudjeluje u Radnoj skupini za provedbu spomenutog programa, radi na unaprjeđenju medicinske skrbi nakon prometnih nesreća uključujući izradu studije o uvođenju hitne helikopterske medicinske službe, na  reorganizaciji hitne medicinske službe, te na unaprjeđenju bolničke skrbi ozlijeđenih. Naglasila je važnost edukacije građanstva u pružanju prve pomoći.

Dr.sc. Ingrid Bošan Kilibarda, dr.med., zamjenica ravnateljice Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu prikazala je ulogu izvanbolničke medicinske službe u prometnim nesrećama što uključuje smanjenje odzivnog vremena, zbrinjavanje ozijeđenih osoba koristeći opremu, znanja i vještine sukladno najnovijim smjernicama te osiguranje brzog transporta pacijenta u bolnica. Naglasila je važnost standardizacije postupaka u djelatnosti hitne medicine što osigurava bržu i kvalitetniju hitnu medicinsku skrb, te prikazala smjernice za rad hitne medicinske službe.

Na skupu su sudjelovali stručnjaci iz Ministarstva zdravstva, Ministarstva unutarnjih poslova, Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Hrvatskog zavoda za hitnu medicine, županijskih zavoda za javno zdravstvo, udruge “Sigurno u prometu”, udruge Roda, te predstavnici medija. Moderator skupa je bio dr. Gordan Sarajlić.

Prometne nesreće u Hrvatskoj predstavljaju jedan od značajnih javnozdravstvenih problema. Vodeći su uzrok smrti od ozljeda u dječjoj i mlađoj odrasloj dobi. U Hrvatskoj se od 1994. godine provodi Nacionalni program sigurnosti cestovnog prometa, a u tijeku je provedba petog nastavka programa za razdoblje 2011.- 2020. koji ima za cilj smanjiti smrtnost od prometnih nesreća za 50% što je u skladu s preporukama i ciljevima Desetljeća akcije za sigurnost u cestovnom prometu (2011-2020), te ciljevima održivog razvoja. Iako se u Hrvatskoj  posljednjih godina bilježi trend pada smrtnosti od prometnih nesreća i dalje je potreban sustavan rad na povećanju sigurnosti u prometu.